Запознайте се с актуализираните правила за прием в 1 клас, детска градина и ясла

Запознайте се с актуализираните правила за прием в 1 клас, детска градина и ясла

Община Бургас предлага на вниманието на всички родители проект на наредба с актуализираните правила за прием в 1 клас, детска градина и ясла през 2019/2020 година. Внесени са някои промени, съобразени с новостите в българското законодателство в областта на образованието. Бургаските родители имат достатъчно време да разгледат правилата, да изкажат мнение и да направят предложения за промени. След това проектът на общинската наредба ще бъде внесен за одобрение в местния парламент заедно с проектобюджета за настоящата година.

Прочетете правилата тук:

https://www.burgas.bg/bg/notice/details/1396/36991

Приемът за 1 клас, детска градина и ясла в Бургас ще се осъществи по електронен път и тази година. Новото за училищата е това, че два от важните критерии стават абсолютно равностойни:

 

* Дете с постоянен/настоящ адрес, което живее над 3 г. на посочения адрес, считано от датата на стартиране на системата за електронен прием;

* Други деца от семейството, обучаващи  се в училището към 15.09.2019 г.

 

Предложението е вече и за двата критерия да се дават по 200 точки.

Важно е родителите да знаят, че заявената при кандидатстването адресна регистрация трябва да е НА ДЕТЕТО, а не на някого от тях. Ползването на предимства, заявени при подаване на регистрация, се доказва в момента на записване на детето в учебното заведение. На място трябва да се представят всички необходими документи (оригинали), доказващи съответните предимства, в противен случай детето няма да бъде записано в учебното заведение.

Заявеният в Регистрационния талон от родителите адрес на местоживеене на детето се проверява по служебен ред. Ако декларираният адрес не съвпада с този, подаден от ГРАО, детето не се записва. Родителите са длъжни в периода, определен за корекции, да актуализират адреса. Ако не го направят, той ще бъде променен по служебен ред, за да може детето да участва на второ класиране с правилния адрес.

Също така тази година правилата и районите за прием в училище и детска градина са практически уеднаквени.

***

Извън темата за правилата за прием, Община Бургас вече обяви при представянето на проектобюджета за 2019 година, че ще обнови всички класни стаи за първокласниците в абсолютно всички училища - от това в най-малкото село до най-голямото градско. Те ще бъдат с  нови антибактериални настилки, лед осветление, нови шкафчета, нови единични чинове, които могат да се конфигурират по различен начин, и нови интерактивни дъски с възможности за използване на електронни учебници и електронен дневник. Община Бургас е предвидила за целта 1 000 000 лева, от които 800 000 за ремонт на класните стаи и 200 000 за електронно съдържание и обучения.

Тази година се увеличават средствата за издръжка на едно дете в детските градини при 5 и 6-годишните - от 260 на 350 лева, и за 3 и 4-годишните - от 810 на 860 лева, за дете в яслена група - от 810 на 860, за дете със СОП - от 910 на 930 лв., като таксите, които ще плащат родителите, остават непроменени. С увеличаването на издръжката детските градини ще получат с 450 000 лева повече. Така ще могат да осигурят още по-качествено хранене, по-добри учебни помагала, повече занятия на открито, по-добра програма за работа с децата със СОП и повишаване квалификацията на учителите.

 

22 млн. лв. за по-чисто море в Приморско

22 млн. лв. за по-чисто море в Приморско

Приморско даде заявка да е дестинация номер едно в туристическата карта на България, съобщава Дарик. Днес, в присъствието на народни представители, представители на местната и държавната власт, бе направена първа копка на нова пречиствателна станция в града. Проектът – един от най-мащабните в региона, е на стойност  е  22 272 737 лева. Средствата за него се отпускат по Оперативна програма „Околна среда“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, а десет процента са от Община Приморско.

„Това е изключително важен момент за община Приморско. За да достигнем до това ни трябваха два мандата. Началото бе поставено в края на 2011 г., последваха 7 години много активна работа на екипа на  община Приморско, с помощта на Министерството на околната среда и водите, на държавните институции. Благодарение на успешните ни усилия днес сме тук- на първата  копка на интегриран инвестицонен проект във водния сектор на  агломерация Приморско - Китен. Проект не само със сложно име, но и сложен за изпълнение и изключително необходим да повишаване качеството на отпадните  води”, заяви кметът на Приморско Димитър Германов. И подчерта: „Като туристическа община имаме безкрайна нужда от такава инвестиция и това ще се отрази на продукта, който предлагаме”.

„Това е физическото начало на един дългоочакван, но успешен проект. Той  ще доведе до положителни ефекти за качеството на околната среда, за чистотата на Черно море и развитието на бизнеса и местната общност в община Приморско. Очакваният ефект е подобряване на качеството на оклоната среда за над 55 000 жители и гости на общината”, заяви зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова.

Изпълнителят на строителните дейности увери, че по време на  работата  станцията ще бъде модернизирана, като няма да има никакво прекъсвано на работата.

Сегашната пречиствателна станция е строена в далечната 1974 година.Тя работи и в момента, но няма капацитета да поеме нарасналия брой туристи.  А натоварването й през лятото е десет пъти по-голямо в сравнение със зимата“,  уточни ръководителят на проекта Мария Георгиева. "Това, което правим в момента не е политически ход. Ние си вършим работата", подчерта кметът Димитър Германов.

18-годишен спаси кръста от водите на Айтоска в град Камено

18-годишен спаси кръста от водите на Айтоска в град Камено

18-годишният Дарин Статев спаси светия кръст от ледените води на река Айтоска в град Камено днес на Богоявление. В битката се включиха 12 млади мъже, като сред тях бе и 9-годишият Емил. Въпреки минусовите температури и снеговалежа в днешния зимен ден, смелчаците не се замислиха и за миг, преди да скочат реката.

Честването на Йордановден започна от центъра на града, където в църквата „Св. Георги Победоносец” беше отслужена празнична литургия. Съпроводени от звука на тъпани и гайди двете представители на фолклорни формации „Каменски Традиции“ и „Кайлии“ организираха празнично хоро на площада пред Общината.

Малко след това шестващите достигнаха до река Айтоска в края на града. От „Каменски традиции“ бяха подготвили символичен огън, където смелчаците за кръста да се затоплят скоковете в ледените води на реката. Празникът продължи с хора около огъня.

Според местни жители последният път, когато в реката е било скачано за кръста на Богоявление, е било през далечната 1958-ма година. Тогава реката е преминавала през центъра на града.  

 

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Основни въпроси около излизането на Великобритания от ЕС

Британското правителство обяви, че на 29 март официално ще задейства процедурата за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Асошиейтед прес очертава основните въпроси, свързани с Брекзит.

Какво представлява ЕС и защо Великобритания напуска?

ЕС е общност от 28 държави, с относително отворени граници помежду си, единен пазар на стоки и услуги и единна валута - евро, приета от 19 страни членки.

Великобритания се присъединява към ЕС през 1973 г., но отдавна е до известна степен неохотен член, с множество евроскептични политици и журналисти, които редовно критикуват регулациите, налагани от Брюксел. Бившият британски министър-председател Дейвид Камерън предложи на избирателите референдум за членството в ЕС и през юни миналата година мнозинството от тях гласуваха за излизане от общността.

Как Великобритания започва процеса на излизане от ЕС?

Британското правителство ще задейства член 50 на Лисабонския договор, според който дадена държава членка може да уведоми Европейския съвет за намерението си да напусне общността.

Уведомлението ще бъде изпратено с писмо от британския министър-председател Тереза Мей до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Мей също така ще обяви новината в парламента.

Според член 50 от Лисабонския договор две години след уведомяването договорите ще престанат да се прилагат и Великобритания вече няма да бъде член на ЕС.

Кой води преговорите?

От британска страна ръководна роля ще има министърът за Брекзит Дейвид Дейвис, който докладва на Мей. Посланикът на Великобритания в ЕС Тим Бароу също ще играе важна роля, а външното министерство ще преговаря с отделните държави членки, за да се опита да спечели тяхната подкрепа. От страна на ЕС въпросът е сложен. Британският институт за управление неотдавна посочи, че "Великобритания преговаря с 27 държави членки, а не с единен блок".

Френският дипломат Мишел Барние е главният преговарящ на Европейската комисия. Той ще получава указания от Европейския съвет, който представлява лидерите на държавите членки.

Европейският парламент ще трябва да одобри окончателното споразумение между Великобритания и ЕС.

Кой е най-належащият въпрос?

Решението на Великобритания да напусне означава несигурност за 3 милиона граждани на ЕС, които живеят в нея, и за 1 милион британски граждани, които живеят в другите 27 държави членки на общността. И двете страни са съгласни, че даването на гаранция на тези граждани, че ще могат да останат там, където са, е главен приоритет.

Кои ще са основните конфликти?

Първата голяма битка вероятно ще бъде за пари. Според ЕС Великобритания трябва да плати сериозна сметка за раздялата си с него - около 60 милиарда евро, за да покрие пенсиите на служителите на общността и други разходи, за които е поела ангажимент. Великобритания не изключва възможността да плати, но със сигурност ще спори за размера на сумата.

Вероятно ще има разправии и за желанието на Великобритания да запази свободната търговия с ЕС, без да приема основния му принцип за свободно движение на работници. Великобритания казва, че ще наложи ограничения върху имиграцията и следователно ще трябва да напусне единния пазар и митническия съюз на общността.

Кога ще приключи процесът?

Съгласно член 50 на Лисабонския договор Великобритания би трябвало да престане да бъде член на ЕС през март 2019 г.

Преговарящи от ЕС обаче предупреждават, че само уреждането на условията на раздялата може да отнеме две години; договарянето на нови отношение между Великобритания и ЕС може да отнеме още години. Ако останалите държави от общността се съгласят, двегодишният преговорен период може да бъде удължен, което би оставило Великобритания в ЕС още известно време. Възможно е също така двете страни да се договорят за преходен период.

Възможно е Великобритания бързо да напусне без сделка, ако смята, че преговорите не водят до никъде.

Брекзитът еднопосочен билет ли е?

Британското правителство твърдо заявява, че няма да се откаже от излизането от ЕС. Не е ясно обаче дали член 50 от Лисабонския договор е обратим от правна гледна точка. Според бившия посланик на Великобритания в ЕС Джон Кер, който е писал член 50, разпоредбата не е необратима. "Можеш да промениш решението си, докато процесът продължава", казва той.

Като се има предвид обаче вътрешнополитическия натиск, е малко вероятно британското правителство да се опита да направи обратен завой.

Източник: ДарикНюз

ИКОНОМИКА

Централните банки не виждат смисъл от собственa криптовалутa

Централните банки не виждат смисъл от собственa криптовалутa

on 26 Март 2019

Генералният мениджър на Банката за международни разплащания предупреди за пореден път, че е нужно особено внимание, когато се обсъжда дали централните банки по света имат нужда от създаването на собственa...

ПОЛИТИКА

МНЕНИЯ