Община Бургас търси нов главен архитект, Веселина Илиева напуска поста

Община Бургас търси нов главен архитект, Веселина Илиева напуска поста

Община Бургас обяви конкурс за длъжността „Главен архитект“. Причината за това е, че дългогодишният досегашен главен архитект Веселина Илиева излиза в пенсия. Илиева заемаше поста от близо 15 години и от тогава стои зад всички важни градоустройствени решения, последното от които е предстоящият ремонт и реставрация на фасадата на катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

В официалния сайт на община Бургас са обявени изискванията за конкурса.

Длъжността „Главен архитект“ е свързана с осъществяването на функции по ръководство, координиране и контролиране на дейностите по устройственото планиране, проектирането и строителството на съответната територия, координиране и контролиране дейността на звената, създадени в Общинска администрация Бургас за изпълнение на функциите и задачите по устройството на територията и издаване на административни актове съобразно правомощията, предоставени му по Закона за устройство на територията.

Изборът на Главен архитект ще се определи от тричленна комисия, а допуснатите кандидатите ще държат и тест.

Без зони за парти и за семеен туризъм в националните курорти

 

Министерството на туризма оттегля предложението за обособяване на парти зони и зони за семейна почивка в националните курорти. Това става ясно от интервю на министър Николина Ангелкова за в-к 24 часа.

Идеята за разделяне на националните курорти се обсъждаше от 2017 г. Текст с т. нар. продуктово зониране беше приет на първо четене в Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма. Идеята беше да бъдат обособени определени зони, в които да не важат разпоредбите на приетия през лятото Закон за защита от шума в околната среда. В него са заложени по-високи глоби за нарушаване на тишината, които могат да стигнат до 12 000 лева. Промените бяха инициирани от бившия вицепремиер Валери Симеонов след акции срещу шума в заведения по Черноморието.

Идеята на министерството беше подкрепена от Българската асоциация на заведенията. Собственици на нощни клубове и заведения настояваха Южния плаж на Слънчев бряг да се обособи в парти зона. Хотелиерите пък бяха против.  

Според министър Ангелкова спорният текстът е изтеглен, защото е нужно допълнително проучване как точно да бъде направено зонирането в националните курорти.

Започва реализацията на втора фаза на Индустриалния парк в Бургас


 

До дни започва реализацията на Индустриален и логистичен парк – Бургас, стана ясно при обсъждането на бюджета на общината за 2020 г.

 

Избраната територия се намира между Пътен възел Юг и к-с „Меден рудник“, на площ от 600 дка. Доскоро тя се използваше като депо за строителни отпадъци. 

 

Готов е цялостният проект за изграждане на обслужващите улици и техническата инфраструктура на новата бизнес зона. До края на февруари започва изместването на трасетата на електропроводите на ЕСО в нови трасета, съобразно изработения ПУП. След това започва поетапно строителство на пътищата в зоната, като първата част ще започне с изграждането на локал в територията, разположена след кръговото на „Меден рудник“, посока Созопол.    

 

Там ще бъдат изградени съвременни предприятия за безвредни производства, складови и обслужващи сгради и други съпътстващи дейности. 

В ход е и третата фаза на Парка, която ще бъде разположена на 9-и км (Разсадника), на площ от 150 дка в близост до път I-6, в посока кв. Ветрен. 

 

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Затвориха "Лондонското око" заради бомба от Втората световна война

 

Една от най-известните забележителности в британската столица - "Лондонското око" - беше затворена, а посетителите й спешно евакуирани, след като в река Темза беше открита неексплодирала бомба от Втората световна война.

Полицията и специалните полицейски сили блокираха целия бряг около обекта и близкото речно пристанище "Уестминстър", където винаги има стотици туристи от цял свят.

Блокадата продължи около един час, а по-късно полицията взе решение отвори атракцията, след извода, че няма опасност от експлозия.

Представител на полицията съобщи, че пространството около "Лондонското око" в самия център на града ще бъде отново затворено на следващ етап, за да бъде извадено устройството.

ОБЩИНИ

ИКОНОМИКА

ПОЛИТИКА