Община Бургас търси нов главен архитект, Веселина Илиева напуска поста

Община Бургас търси нов главен архитект, Веселина Илиева напуска поста

Община Бургас обяви конкурс за длъжността „Главен архитект“. Причината за това е, че дългогодишният досегашен главен архитект Веселина Илиева излиза в пенсия. Илиева заемаше поста от близо 15 години и от тогава стои зад всички важни градоустройствени решения, последното от които е предстоящият ремонт и реставрация на фасадата на катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

В официалния сайт на община Бургас са обявени изискванията за конкурса.

Длъжността „Главен архитект“ е свързана с осъществяването на функции по ръководство, координиране и контролиране на дейностите по устройственото планиране, проектирането и строителството на съответната територия, координиране и контролиране дейността на звената, създадени в Общинска администрация Бургас за изпълнение на функциите и задачите по устройството на територията и издаване на административни актове съобразно правомощията, предоставени му по Закона за устройство на територията.

Изборът на Главен архитект ще се определи от тричленна комисия, а допуснатите кандидатите ще държат и тест.

Без зони за парти и за семеен туризъм в националните курорти

 

Министерството на туризма оттегля предложението за обособяване на парти зони и зони за семейна почивка в националните курорти. Това става ясно от интервю на министър Николина Ангелкова за в-к 24 часа.

Идеята за разделяне на националните курорти се обсъждаше от 2017 г. Текст с т. нар. продуктово зониране беше приет на първо четене в Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма. Идеята беше да бъдат обособени определени зони, в които да не важат разпоредбите на приетия през лятото Закон за защита от шума в околната среда. В него са заложени по-високи глоби за нарушаване на тишината, които могат да стигнат до 12 000 лева. Промените бяха инициирани от бившия вицепремиер Валери Симеонов след акции срещу шума в заведения по Черноморието.

Идеята на министерството беше подкрепена от Българската асоциация на заведенията. Собственици на нощни клубове и заведения настояваха Южния плаж на Слънчев бряг да се обособи в парти зона. Хотелиерите пък бяха против.  

Според министър Ангелкова спорният текстът е изтеглен, защото е нужно допълнително проучване как точно да бъде направено зонирането в националните курорти.

Започва реализацията на втора фаза на Индустриалния парк в Бургас


 

До дни започва реализацията на Индустриален и логистичен парк – Бургас, стана ясно при обсъждането на бюджета на общината за 2020 г.

 

Избраната територия се намира между Пътен възел Юг и к-с „Меден рудник“, на площ от 600 дка. Доскоро тя се използваше като депо за строителни отпадъци. 

 

Готов е цялостният проект за изграждане на обслужващите улици и техническата инфраструктура на новата бизнес зона. До края на февруари започва изместването на трасетата на електропроводите на ЕСО в нови трасета, съобразно изработения ПУП. След това започва поетапно строителство на пътищата в зоната, като първата част ще започне с изграждането на локал в територията, разположена след кръговото на „Меден рудник“, посока Созопол.    

 

Там ще бъдат изградени съвременни предприятия за безвредни производства, складови и обслужващи сгради и други съпътстващи дейности. 

В ход е и третата фаза на Парка, която ще бъде разположена на 9-и км (Разсадника), на площ от 150 дка в близост до път I-6, в посока кв. Ветрен. 

 

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

След силния трус в Гърция и Турция - паника, страх и провален туристически сезон

 

След мощното земетресение от 6,7 по Рихтер в Гърция хората продължават да са в паника. Вторичните трусове вече са над 200. А сеизмолозите предупреждават, че ще продължат до края на месец юли. Очаква се и нов вторичен силен земетръс от над 6 по Рихтер.

„Категорично туристическият сезон е провален, масово се отказват резервации от вчера. Туристите, които са там, се изтеглят”, заяви кореспондентът на NOVA Бойка Атанасова.

Остров Кос бавно се опитва да се възстанови.

В Турция вълни с височина 1,5 м са се образували след силното земетресение, съобщават турски медии, които цитират данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации.

Според сеизмологичната обсерватория „Кандилли“ вълните са навлезли на 100 метра навътре на турска територия. В едно от пристанищата край Бодрум са пострадали близо 60 малки кораба и лодки.

Над 350 души са получили медицинска помощ в курорта, 25 от тях остават под медицинска грижа.

 

Източник: nova.bg

ОБЩИНИ

ИКОНОМИКА

ПОЛИТИКА