Радост за Камено: околовръстният път е вече готов!

Околовръстният път за Камено е вече ремонтиран и отворен за движение.

Щастлив съм, че мога най-накрая да се похваля - Околовръстният път на град Камено вече е абсолютен факт! Сбъдна се мечтата на всички каменци! От днес той вече е действащ, изграден е по всички европейски стандарти, една прекрасна придобивка за цялата община!“, коментира в личния си профил във Фейсбук кметът на община Камено Жельо Вардунски.  

Припомняме, че през годините жителите на общината излизаха на протест заради кошмарната отсечка.   

Провеждат Фестивала на зелениката край най-старото дърво в Странджа

Село Заберново се намира на 44 км от гр. Малко Търново и на 66 км от гр. Бургас. Разположено е на южен склон, спускащ се от билото Босна – Уграш към долината на р. Велека. В околностите на селото има девет параклиса, множество тракийски и антични паметници, долмени и могили. Спопед известния краевед от с.Заберново Горо Горов, в околностите на селото до 14 век се е намирал Парорийския манастир на исихаста Григорий Синаит.

В близките местности край Заберново има разнообразни маршрути и възможности за приключения. От тук започва маршрут за ЗМ „Парория”, която опазва едни от най-старите гори в Странджа планина.

В м. Тумбата, където ще за проведе тази година Фестивала на зелениката е най-старото дърво в Странджа /близо 1 000-годишен/ - дъб-благун. Обиколката му е повече от 6 метра, височина над 26 метра.

Тази година Фестивалът на зелениката ще се проведе на 9 и 10 май. 

 

Мотивите на съда за прекратяване на делото за дюните на к-г Смокиня: нямат характеристика на дюни

Окръжен съд – Бургас прекрати съдебното производство по унищожаване на защитена територия и природна забележителност „пясъчни дюни в м. Каваци“.  Съдебното производство протече по реда на особените правила  на Глава 28 от НПК, с освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. При това положение съдът е длъжен да съблюдава и спазва  правилата на диференцираната процедура, а именно установените фактически положения в хода на съдебното следствие не могат да се различават от посочените фактически обстоятелства в обвинителния акт. В настоящото съдебно производство по реда на Глава 28 от НПК изменение на обвинението не се допуска. Делото следваше да се реши единствено и само  в рамките на фактическите положения, изложени в обвинението. По делото безспорно се установиха нови фактически положения в хода на проведеното съдебното следствие. Съгласно законовата разпоредба на чл. 378 ал. 3 от НПК, съдът е длъжен да разгледа делото в рамките на фактическите положения, посочени в обвинението. Когато установи нови фактически положения, съдът прекратява съдебното производство и връща делото на прокурора.

Окръжен съд - Бургас изслуша две нови експертизи – съдебно-геодезическа  и повторна екологична експертиза и предвид събраните в хода на съдебното следствие доказателства, констатира, че се установяват нови фактически положения, различни от посочените в обстоятелствената част на обвинението, а именно:  

На първо място, се установи по безспорен и категоричен начин, че дюнните местообитания, конкретно увредения участък, за който сочи обвинението, не е унищожен, а е само увреден. В обстоятелствената част на обвинителния акт са отразени обстоятелства, че пясъчните дюни са унищожени чрез заравняване и разораване. При изложение на фактическите положения е посочено: “Обвиняемият Иван Н. решил да разоре и изравни, т.е. да унищожи природната забележителност, а именно „пясъчна дюна“, попадаща преобладаващо в неговия имот“. В тази насока са и фактите и обстоятелствата, посочени от обвинението обуславящи престъплението, за което са обвинени подсъдимите, като се излагат факти, че Иван Н. и Манол П. са извършили деянията при форма на вина „пряк умисъл“, като са целели именно настъпването на този противоправен резултат - унищожаване на пясъчните дюни. Конкретно е посочено, че Манол П. е съзнавал, че унищожава защитена територия –природна забележителност „пясъчни дюни“, като посредством верижната машина се унищожава нейната цялост. Относно подсъдимия Иван Н., в обвинението се сочи, че е съзнавал, че унищожава защитена територия като посредством верижната машина се унищожава нейната цялост. В същият ред на мисли са и изложените правни изводи в обвинителният акт, които се обосновават изцяло върху изложените фактически положения, свързани с извършено изпълнително деяние -унищожаване на посочената защитена територия – природна забележителност „пясъчни дюни“.

Изложените по-горе фактически положения, касаещи изцяло изпълнителното деяние се различават от установените факти в хода на проведеното съдебно следствие след изслушване на повторната екологическа експертиза, а именно, че в конкретният случай е налице действие по увреждане, а не по унищожаване на пясъчни дюни, която експертиза съдът няма основание да не кредитира като компетентна, пълна и обоснована.

 На второ място, по делото се установи безспорно, че увредената пясъчна дюна не се намира в процесния имот, собственост на Иван Н. В обстоятелствената част на обвинителния акт е отразено, че по-голямата част от инкриминирания участък от унищожена защитена територия попада в имота на Иван Н. Тези фактически положения се различават напълно от събраните доказателства в хода на съдебното следствие. Както съдебно - геодезическата, така и повторната екологична експертиза установяват, че пясъчното възвишение, представляващо защитена територия „дюни“ се намира по границата  на източната и югоизточната част на имота, собственост на Иван Н., а не вътре в имота.

На следващо място, повторната екологична експертиза сочи, че видът на увредените дюни категорично е само „сиви стабилизирани дюни“, докато в обстоятелствената част на обвинителния акт е посочено, че унищожените дюни включват 821 кв.м. „бели дюни“, 337 кв.м. „сиви дюни“ и 47 кв.м. зараждащи се дюни и прилежаща площ от 90 кв.м., която не представлява дюни, позовавайки се на първоначалната екологична експертиза, която настоящият съдебен състав не кредитира като изготвена от лице, което няма съответната геодезическа компетентност, също така е непълна и необоснована. Повторната екологична експертиза  категорично посочва, че увреденият участък, включително целият регион около инкриминираният участък, представлява комплекс от дюнно местообитание, без да има някаква прилежаща площ, която няма характеристики на дюни.

Предвид горното и на основание чл. 378, ал. 3 от НПК, съдът прекрати съдебното производство по НОХД № 721/2019 г. и върна делото на прокурора съгласно мотивната част на определението.

Определението на Окръжен съд – Бургас не подлежи на обжалване и протест.

 

Водолаз сам почисти от автомобилни гуми рибарското пристанище в Созопол

 

Бившият военен водолаз е моторът в акцията под вода в Созопол в последната кампания „Да изчистим България заедно“. Тогава заради акостирали риболовни кораби, доброволците не успяват да стигнат до част от отпадъците, натрупани на дъното, съобщава бТВ. 

„От гледна точка на сигурността, не исках да се врем под корабите, точно тук в този район, защото е по-плитко и има опасност от засядане. И сега като ги няма тези кораби от известно време кроях план, така да се каже, да дойдем да се съберем, да направим почистване, казва Недев.

На призива му за почистване друг не се отзовава, но това не го разколебава. Сам успява да извади от дъното над 20 автомобилни гуми. 

„Вечерта след почистването се чувствах по-лек, по-свободен, по-горд със себе си, защото все пак и аз съм замърсител. Карам кола, по някакъв начин замърсявам, ползвам разни перилни препарати, пак замърсявам и когато дам нещо такова от себе си, едно обикновено почистване, почвам да ставам с една точка по-добър“, твърди водолазът.

Благодарен е, че морето му е дало много, за това му връща жеста.

„Светът е общо-взето в една екологична катастрофа - много хора, много потребление, много замърсяване и когато правим нещо подобно, ние даваме една малка част от себе си за природата", споделя още Найден.

И мечтае вместо на отпадъци във водата, туристите да се любуват на археологически находки. За да стане възможно това кани съмишленици в почистване на морското дъно всяка първа неделя от месеца.

 

 

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Тръмп разярен от нови разкрития за връзките му с Русия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изсипа куп ругатни по адрес на бившия директор на ФБР Джеймс Коми след нови разкрития на в. "Ню Йорк таймс" за разследване, започнало през 2017 година за това дали Тръмп работи за интересите на Русия, предадоха Франс прес и ДПА.
 
Федералната полиция започнала разследването дни, след като президентът уволни бившия директор на ФБР през май 2017 година.

 
Според вчерашна публикация на "Ню Йорк таймс" ФБР било обезпокоено от поведението на Тръмп след уволнението на Коми и започнало разследване дали президентът работи за Русия против интересите на САЩ - съзнателно или несъзнателно.
 
В поредица публикации в Туитър тази сутрин Тръмп нарича Коми "пълен боклук", "покварено ченге" и "лъжец".

 
Според "Ню Йорк таймс" разследването на федералната полиция бързо се сляло с това на специалния прокурор Робърт Мълър по подозрения в тайно сътрудничество между Москва и екипа на предизборния щаб на републиканския кандидат-президент през 2016 година.
 
В разследването на ФБР имало една част по линия на контрашпионажа и друга, свързана с престъпна дейност.

 

По въпроса от сферата на контрашпионажа трябвало да се установи дали милиардерът съзнателно или несъзнателно е работил за Москва, докато разследването за престъпление било свързано с уволнението на Джеймс Коми, посочва изданието, като уточнява, че не знае дали в момента продължават проверките във връзка с контрашпионажа.
 
Според "Ню Йорк таймс" ФБР имало подозрения за евентуални връзки на Тръмп с Москва още през предизборната кампания през 2016 година, но не започнало разследване до уволнението на Коми, който отказал на президента да прояви вярност към него и да сложи край на първите разследвания за евентуален таен сговор с Русия.

 
В отговор на запитване от АФП, ФБР не пожела да коментира информацията.

Лично засегнат, самият Джеймс Коми отвърна с обикновено послание в Туитър, цитирайки думите на бившия президент Франклин Рузвелт: "Искам да съдите за мен по враговете, които съм си създал".

ОБЩИНИ

ИКОНОМИКА

ПОЛИТИКА