Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Удължиха до 15 юни извънредната епидемична обстановка

До 15 юли ще бъде удължена извънредната епидемична обстановка, това реши на заседание МС след предложение на здравния министър Кирил Ананиев.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че няма дисциплина и не се спазват правилата.

„Бяхме единствените, които дадохме възможност на нашите футболисти да играят пред публика. И какво направи публиката - струпа се накуп без маски, затова има рестрикция сега по 1000 души на сектор. Най-вероятно, ако така продължат, ще затворим стадионите, както в Германия, Франция, Италия. Явно когато направиш жест, той не се отчита. Отворихме дискотеките да се забавляват хората, видяхте какво правят там. Съжалявам, демокрацията е за дисциплинираните“, заяви Борисов.

„През този период няма да се налагат нови или стари тежки мерки. Ще заложим на тези, които прилагаме и сега - забрана за влизане на територията на страната и карантина за влизане от определени държави, хигиена на ръцете, физическа дистанция от най-малко1.5 метра, дезинфекция, носене на защитни маски на закрити места, дистанционна работа, ограничаване на събиранията и масовите мероприятия. Силно ще завишим контрола, каза здравният министър Кирил Ананиев.

Кирил Ананиев аргументира последното предложение, като посочи, че причинителят е вирус с неизяснен произход и инфекциозност.

"Няма данни за изграден ефективен имунитет. COVID-19 нанася сериозна опасност за обществото - асимптомен вирусоносител може също да е източник на заболяването, а не само заразен. Няма ваксина, нито специфична профилактична мярка", заяви здравният министър.

Повишаване на интензивността на епидемичния процес и увеличаване на разпространението на коронавируса, отчете Ананиев. След 9 юни има значително завишаване на броя хора, които са носители или болни от коранавирус. В периода 27 май-9 юни среднодневният брой е 26, докато от 10-23 юни нараства на 84 случая на ден, което е увеличение с 3.2%. 

Има обаче ръст и в тестовете, като вече работят 36 лаборатории и правят по 2 000 теста среднодневно, докато в предишния период са били 1200.

Според здравния министър, вирусът продължава да е с неизвестен произход и инфекциозност, няма данни за изграден колективен имунитет.

Връщат маските на закрито - нови мерки заради ръста на заболели

Заради ръста на заразените с коронавирус у нас през последната седмица, държавата въвежда по-строги мерки за борба с КОВИД-19 Маските на закрито отново стават задължителни. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерството на здравеопазването след работна среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов.

Той посочи, че има увеличение на броя на носителите на коронавируса, както и неспазване на дисциплината от голяма част от българските граждани. Без да се въвеждат нови извънредни, тежки мерки, от Щаба призовават българите да спазват по-стриктно действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса.

От утре в 00.00 часа все пак се въвеждат нови мерки – мероприятията на закрито ще бъдат при пълняемост до 50 % от капацитета на съответната зала, като задължително ще се носят маски, шлемове; в нощните заведения, кина, театри, спортни заведения на закрити обществени места, магазини, молове и др. ще се спазва физическа дистанция от метър и половина и задължително персоналът ще носи маски; засилват се мерките за носене на маски в транспорта, болниците и аптеките.

При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва физическа дистанция. При останалите спортни събития пълняемостта да бъде до 50%, или през седалка, ако няма седалки - тогава да се спазва дистанция от метър и половина.

"Това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани", каза Ананиев и допълни, че до края на седмицата ще се реши дали ще продължи извънредната епидемична обстановка в страната.

23 морски плажа ще имат нулеви цени на чадъри и шезлонги за лято 2020 г.

Изтече срокът, в който наемателите и концесионерите трябваше да обявят в Министерството на туризма своите предложения за намаления на цените за плажни принадлежности, което според закона трябва да е минимум с 50 на сто.

Според постъпилите предложения безплатни ще са чадърите и шезлонгите на плаж  Шкорпиловци-юг, Област Варна (Община Долни чифлик), и плажовете в Област Бургас както следва:

Обзор-юг; Козлука; Делфин; Елените 2 (Община Несебър),

Ахелой (Община Поморие),

Бургас-север, Бургас-централен; Атанасовска коса (Община Бургас),

Росенец-север; Каваци-север; Каваци-юг; Дюни-юг; Дюни (Община Созопол),

Приморско-централен; Младост ММЦ (Община Приморско),

Къмпинг Нестинарка; Къмпинг-юг; Мечата дупка 2; Лозенец; Попски плаж 5; Царево-централен; Къмпинг Делфин (Община Царево).

Извън тях цените на плажните принадлежности на основната част от останалите плажове варират от 1 до 5 лева, т.е. намалението е сериозно спрямо миналата година. В Златни пясъци плажните принадлежности ще са по 2 лв., в Слънчев бряг ще са по 4 лв., в Албена – по 1 лв.

До 30 май 2020 г. министърът на туризма трябва да изпрати уведомление до стопаните на плажовете за намаление на концесионното и наемното възнаграждение, изцяло съответстващо на процента на намаление на цените на плажните принадлежности.

Таблицата подлежи на актуализация с оглед предстоящото сключване на договори за концесия или наем за плажовете, за които се провеждат такива процедури.

Златко Димитров: „Ако предложим сигурен плаж и спокойна почивка, българите ще изберат Слънчев бряг“

„Необичайна за Слънчев бряг е тази гледка – през април курортът е празен, няма туристи, няма отворени туристически обекти, няма отворени търговски обекти. Тази неизвестност ни поставя в неприятна ситуация“, коментира извънредното положение в най-големия морски курорт у нас изпълнителният директор на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров.   

„В момента подготвяме комплекса за летен туристически сезон чисто административно. Намираме се в положение на „нисък старт“ и когато бъдат вдигнати ограниченията и забраните, сме готови да обезпечим сезона и да подпомогнем бизнеса и туристите. Имаме план А, B и C за инвестициите, които сме готови да направим, в зависимост от развитието на ситуацията. Ще преструктурираме някои от предварително планираните разходи, свързани с озеленяване, облагородяване, осветление, видеонаблюдение, в посока минимизиране рисковете за здравето на туристите и персонала“, начерта плановете Димитров и допълни:  

„Много е трудно в момента човек да прави прогнози, тъй като сме изправени пред нещо, което досега не се е случвало. Но хотелиерите са достатъчно гъвкави, справяли са се с много кризи, знаят какво да направят, преминали са през много препятствия, така че аз оставам на тях и разчитам на тях да бъдат и в тази много тежка ситуация гъвкави, целенасочени и да предложат най-доброто, което имат в момента, за да може Слънчев бряг да отвори и да посрещне туристи". 

От акционерното дружество се надяват на късен туристически сезон през юли и август, и ако е хубаво времето – през първата половина на месец септември. Разчитат на солидарност от страна на българите да бъде подпомогнат българския продукт в момент на криза. 

„Призовавам българите да изберат българското. Ако ние в този момент предложим един сигурен плаж, едно висококачествено настаняване, една спокойна почивка, мисля, че Слънчев бряг ще бъде повече от гостоприемен за българските туристи", остава оптимист за сезона Златко Димитров.ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Автобус пропадна в огромна дупка, има загинали и ранени

Шестима души са загинали при отварянето на голяма дупка в центъра на китайския град Синин, предава китайската централна телевизия. Други 10 все още са в неизвестност. Дупката се е отворила в час пик и е погълнала автобус на градския транспорт, както и пешеходци.

Видеозаписи от охранителни камери показват, че след пропадането на автобуса е последвала експлозия. Подобни пропадания на пътната настилка в Китай не са прецедент.

ИКОНОМИКА

ПОЛИТИКА