Собственици и работещи в заведения излизат на протест, с Марш на свободата

Категория: ИКОНОМИКА Написана от BurgasPress News Room Посещения: 77

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията готвят национален протест на 27 януари от 12 часа пред Министерски съвет.

Протестът ще бъде под надслов "Марш към Свободата", с настояване за отваряне на заведенията на 1 февруари.

Искаме само да работим, нямам никакви политически цели, коментира председателят на БАЗ Ричард Алибегов. Отново сме изправени до стената, след като месеци наред бяхме заблуждавани с подвеждаща информация. Ние оставаме единственият затворен бизнес на фона на тълпите в други сектори от търговията, които не са от първа необходимост, подчертават от двете организации.  

По думите им неправилното управление на пандемията и държавата им отнема правото на труд и препитание. Те смятат, че затварянето вече не е временно, а постоянно. 

Цената на затварянето доведе до спад в производството и потреблението. Последиците от това са: загуба на работни места и фалирали предприемачи. За нас няма друго възможно решение, освен да обявим несъгласието си с тази поредна несправедливост и дискриминация спрямо бизнеса ни, пишат още в позицията си до медиите от СЗБ и БАЗ. 

С обявяването на националния си протест, те апелират всички бизнеси, засегнати от заповедите за забрана на работа, да ги подкрепят. 

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация пък излязоха с позиция, че е време за спешна среща с премиера Бойко Борисов. 

Те настояват за яснота при какви условия заведенията ще останат затворени или частично отворени и какви ще са компенсациите за бизнеса и служителите. 

Искаме яснота кой персонално от кабинета носи отговорност при закъснения в изплащането на компенсациите. Неотменно те трябва да бъдат платени до края на месец януари, допълват от БХРА. 

От асоциацията настояват още компенсациите за персонала да бъдат увеличени от първи февруари на 100% от възнаграждението, на което са се осигурявали и на 30 на сто за бизнеса.