Италианският рок-певец Алберто Рагоца: Изкуството е живот! БУУРГСТОК – С ВАС СЪМ!

Категория: КУЛТУРА Написана от BurgasPress редактор Посещения: 685

 

Автор: Наталия НЕДЯЛКОВА

 

Архитект по образование, поет по душа, вокалист на няколко успешни италиански рок-групи, музикант, свирил с легендарния барабанист на „Дийп Пърпъл” Йън Пейс. И участник в много оригинални арт-проекти. Това е кратката творческа визитна картичка на италианския изпълнител Алберто „Драго” Рагоца. Тази година роденият през 1967 година във Вербания музикант изпрати своя музикален поздрав специално за второто издание на бургаския фест „Буургсток”, който ще се състои на 9 август в Дома на писателя в Бургас. Фестът, посветен на 50-годишнината от легендарния Уудсток, е организиран от Бургаската писателска общност съвместно с творческия тандем Женя Гайтанджиева и Михаела Бошева.

Участието на Алберто „Драго“ Рагоца не е случайно, тъй като рок-музикантът е огромен почитател на творчеството на най-изявените изпълнители от ерата на 60-те и 70-те.

Своите първи записи той прави на 19-годишна възраст, свири с  различни групи, изпълнява кавъри на AC/DC и Пърпъл, впечатлявайки  с богатите си вокални възможности известния китарист Donato "Peavey" Pelloni. През 1992 г. се присъединява към рок-прогресивната банда на Ticino – Zenit, с която изпълнява, както свои творби, така и кавъри на Genesis и Pink Floyd. През 1992 г. басистът на групата „Love Machine“ е силно впечатлен от вокала на Алберто Рагоца и го кани да се присъедини към групата, с участие в която  музикантът записва славни страници в творческата си биография. В нея е и сътрудничеството му с групите  Blizzards, Free Monkey – група, която изпълнява рок композиции от 70-те и 80-те  години (Led Zeppelin, Doors, Van Halen, Toto, Aerosmith и др.). В свободното си от концертни изяви време записва оригинални композиции, вдъхновени от музикантите  Demetrio Stratos, Robert Wyatt, Meredith Monk и авангардната експериментална, класическа и фолк музика.

Алберто «Драго» Рагоца е и автор на песни и изпълнител на композиции в авангардния  италиански рок албум  на Blizzard – "Maschere" («Маски»).  Текстовете, които се отличават с богата метафоричност и философия, са вдъхновени от една по-ранна творба на талантливия италианец – „Щастливата пеперуда, която не знае за собствената си съдба“, Otma ed. 2000). В едно от интервютата си Алберто категорично подчертава, че не обича банални текстове, и, наистина творчеството му потвърждава тази теза. Защото при него текстът не е  просто подредба на изречения, които добре да паснат на музикалната композиция и ритъм. А е оригинална литературна творба, която в съчетание с музика, създава завършена и виртуозна композиция. Например, в песента „Към ново слънце“ музиката и текстът изграждат една почти сюрреалистична картина в добрите традиции на Рене Магрит:

„Възрастна двойка стои прегърната на стол с объл гръб,

тя се е сгушила до него,

огънят на камината огрява лица, маркирани от времето –

           бразди върху  разораните полета“

През 2011 г. заедно с групата Wicked Machine издава  едноименен албум,  а през 2017 г. и албума "Глава II", силно повлиян от класическия и прогресивен Hard 'n Heavy.

В навечерието на второто издание на „Буургсток“ италианският изпълнител отправи следното послание:

„Изкуството е живот. Фестивалът Woodstock обедини музика, литература, дизайн. Пожелавам ви успех! „Буургсток“ – с вас съм!“