Осмокласникът Стоян Маринов стана кмет за един ден на Община Камено

Категория: КАМЕНО Написана от BurgasPress редактор Посещения: 530

Осмокласниците от СОУ „Христо Ботев“ и техният ръководител Румяна Сотирова посетиха днес Община Камено и се запознаха с работата на администрацията.  Инициативата е по повод отбелязването на 12 октомври - Денят на българската община. Младежите бяха поканени в кабинета на кмета Жельо Вардунски, който им разказа как протича работния му ден и по какви проекти в момента се работи. По време на визитата си осмокласниците си избраха временен кмет – Стоян Маринов, който седна на управленческия стол, за да помисли по решаването на проблеми, които поставиха съучениците му. Всички единодушно определиха лошите пътища в общината като най-сериозния проблем за жителите й.  Председателят на Общинския съвет Радослав Балтаджиев също запозна младежите с работата на местния парламент.

Днес от 10.00 до 15.00 часа гражданите на Камено имаха също възможността  да посетят общинската администрация и да получат информация от служителите по въпроси, които ги интересуват, както и да споделят своите идеи, свързани с подобряване на живота и бъдещото развитие на Камено.

На 12 октомври 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление. В него за първи път се регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници. През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини,  делегатите на Общото събрание на Национално сдружение на общините (НСОРБ) вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври.