Община Камено дава 10 000 лева за реставриране на крепостта Русокастро

Категория: КАМЕНО Написана от BurgasPress редактор Посещения: 682

Нови 10 000 лева ще инвестира Община Камено за развитието на историческата крепост от национално значение Русокастро. Това решиха днес с пълно мнозинство общинските съветници на 13-тото си заседание. Парите ще бъдат разходени за консервация, реставриране и експониране на тазгодишните археологически открития в местността, а изпълнител ще е Регионален исторически музей Бургас.

Припомняме, че през лятото на 2016 година археолозите от музея откриха редица находки, които разкриват уникални факти за историята ни. Сред тях са бойна кула, средновековния калдъръм, както и голяма порта и крепостна стена. През изминалото лято Община Камено за първи път финансира археологическите проучвания в историческата местност.

С пълно мнозинство местният парламент гласува да бъде закупен нов часовник, който да бъде поставен на входа на сградата на Общината. Старият не работи от близо цяло десетилетие, а ремонтът му е невъзможен. Парите за новата придобивка ще са в размер на 6000 лева и ще бъдат усвоени от спестени средства по ремонти.

Днес също така кметът Жельо Вардунски мотивира кметовете по села да участват активно в събирането на данъците, за да може отново Община Камено да е първенец по събираемост в страната.

 

Със 17 гласа „за” общинските съветници решиха да променят предназначението на близо 20 дка общински имоти в село Свобода, за да може там да се обособи промишлена зона. В момента има сериозен инвеститорски интерес към този район, който е в близост до Бургас и е само на 4 км от магистралния път.