Художествен консултативен съвет в Поморие ще се грижи за естетичния облик на града

Категория: ПОМОРИЕ Написана от BurgasPress администратор Посещения: 687

По инициатива на кмета Иван Алексиев, изявени скулптори, художници и творци от Поморие ще бъдат поканени за сформиране на Художествен консултативен съвет, който с експертното си мнение ще подпомага работата на Общината по въпроси, касаещи най-вече естетичния облик на града ни.

Идеята за създаването му възникна в резултат на засиления интерес от страна на известни автори и местни организации, представящи различни виждания за обогатяване културния живот в града и общината. Изграждане на паметник на Цар Симеон Велики и монумент на Светите братя Кирил и Методий са малка част от представените творчески идеи. Сред тях са и подреждането на скулптурни изложби на открито и визуалното популяризиране на „Монетите на Анхиало”.

„Получих много интересни предложения, но реализирането на всички тях е трудна задача, имайки предвид по-тесните финансови рамки, с които разполагаме. За да подберем разумно най-добрите проекти, ще разчитам на експерти в областта на културата и приложното изкуство”, каза кметът Иван Алексиев и допълни: „Радвам се на този интерес, защото когато изградихме паметниците на Ботев, Левски и Алеко Константинов, целта ни беше да помогнем на младото поколение да расте в дух на патриотизъм, признателност и преклонение към миналото ни величие. Неслучайно се роди и идеята да възстановим скулптурите на Чайката и Момченцето с гроздето – емблематични символи в Поморие, които да продължават да радват нас и нашите деца. Скулптурата на Свети Георги осъществихме изцяло с дарения, а интересът към изграждането на нови ценности говори, че все повече и повече хора вярват в духовността и народната памет”.