Златно имане от времето на Александър Македонски показаха в Приморско

Категория: ПРИМОРСКО Написана от BurgasPress редакция Посещения: 1184

Уникално златно съкровище от времето на Александър Македонски, открито при провеждане на спасително археологическо проучване на тракийска надгробна могила в местността Силихляр, бе представено в Приморско. Находката е заслуга на археолозите доц. д-р Петър Балабанов и Даниел Пантов – директор на Общинския исторически музей в града.

Залата на музея се оказа тясна за всички, пожелали да видят с очите си златната находка, датираща от края на IV и началото на ІІІ в. пр. Хр. Тя бе представена от директора на музея Даниел Пантов, който разказа за положените в продължение на пет години усилия, увенчани с щастието от момента на забележителното откритие.

Представеното официално днес съкровище представлява комплект от украшения (апликации) за ремъците от сбруята на главата на кон, които са били използвани от собственика му по време на тържествени шествия и празници. Находката е изключително рядка за известните на науката погребения на тракийски династи. Тя се състои от осем големи и двадесет и девет малки златни апликации. Начелникът представлява два кръгли щита с орнаментална украса и протоме – глава на орел, поставена на централно място. Малките апликации са били разпределени по ремъка на юздата.

Златните украси на главата на конете на тракийските династи са били използвани само при особено тържествени моменти от живота на траките. В гробовете им те са били полагани при жертвоприношение на коня, за да съпровожда своя господар в отвъдното, или като гробни дарове, символизиращи изпращането на свещеното животно при него.

Златната находка ще бъде изложена в специален трезор в музея на Приморско и ще бъде акцент на неговата експозиция.