Недоверието във властта расте на фона на война и влошена международна обстановка

Категория: ПОЛИТИКА Написана от BurgasPress News Room Посещения: 220

Спад в подкрепата към всички власти, партии и политици и обръщане на нагласите на българите. Това отчита последното социологическо проучване на "Тренд", направено по поръчка на 24 часа.

Войната в Украйна и влошената международна обстановка водят до промяна в структурата на оптимизма и песимизма на българина за бъдещето на страната. Делът на песимистите (47%) вече е по-голям от този на оптимистите (40%), докато само месец по-рано стойностите бяха обърнати.

Динамичните събития от последния месец, като покачването на цените на основни стоки и услуги, искрите между президент и изпълнителна власт и търканията между партньорите в коалицията, недвусмислено са дали своето отражение върху обществените нагласи.

40% от българите са променили отношението си спрямо Русия в негативна посока, заради военната инвазия в Украйна. 46% не са си променили отношението. В най-голям дял са променили отношението си в негативна посока привържениците на ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и Демократична България, а в най-малък тези на Възраждане и БСП.

Само 16% смятат, че руската военна инвазия в Украйна е оправдана, докато 61% са на обратното мнение. Сериозна подкрепа регистрираме и по въпроса за украинските бежанци - над две трети от всички интервюирани са на мнение, че България трябва да приема украински бежанци на своя територия.

Огромното мнозинство от 77% от всички българи са на мнение, че НАТО не трябва да се намесва пряко, с военно участие, на страната на Украйна в конфликта ѝ с Русия.

Само 9% не споделят тази позиция.

Ерозия в доверието и оценките спрямо всички власти, а и спрямо повечето политически партии.

Отрицателната оценка за работата на парламента се покачва от 52% през февруари до 64% през март. Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март.

При оценката за работата на правителството се вижда дори по-драстична промяна. От началото на мандата на този кабинет оценките за положително и отрицателно отношение бяха напълно сходни (39% положителни и 40% отрицателни през януари и февруари). През март положителната оценка за работата на правителството са 29%, а отрицателната - 56%.

При оценката за работата на президента, динамиката не е толкова сериозна, но и там се регистрира ерозия, която прекъсва положителния тренд от последните няколко месеца. През февруари 55% оценяваха положително работата на държавния глава, а една трета отрицателно. През март положителните оценки са 49%, а отрицателните 39%.

Промени се отчитат и при електоралните нагласи. "Продължаваме промяната" губи 3.5% от подкрепата си и, макар и да продължава да заема първа позиция, само един процент ги дели от ГЕРБ. БСП се подкрепя от 10.4% от гласуващите, следвана от "Има такъв народ" (7.5% от гласуващите), Демократична България (7.4% от гласуващите) и "Възраждане" (7.3% от гласуващите) на пренебрежима дистанция помежду им.