Диана Йорданова от ГЕРБ със страшна прогноза какво ще се случи при евентуална промяна на параметрите на бюджет 2017

Категория: ПОЛИТИКА Написана от BurgasPress редакция Посещения: 412

Надявам се здравият разум у всички партии да надделее над желанието за популизъм и демагогия. Вчера единствено ГЕРБ, Реформаторския блок и представители на БДЦ подкрепиха бюджета, заяви депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на бюджетната комисия в НС  Диана Йорданова.

„Започнаха да се внасят предложения за отмяна на 10-процентната плоска ставка, върви се към друг тип облагане – нещо, за което предупреждавахме, но излезе, че заплашваме някой. Свидетели сме на официално предложение за увеличаване на минималната пенсия на 300 лв. – предложение на Патриотичния фронт. Предложението за увеличение на пенсиите ще коства 1,5 млрд. лева. Откъде ще дойдат тези пари”, попита тя в ефира на БНТ.

 

По думите й увеличение на пенсиите трябва да има, но това трябва да се случи поетапно,  да се обясни откъде ще дойде това увеличение. „Синдикати, организации на бизнеса вчера излязоха с позиции, че подобно нещо не е възможно да се случи”, заяви тя.

 

„10% данък беше променена още 2008 г. при управлението на Тройната коалиция. Колегите от БСП правят периодични опити почти всяка година да внасят такива предложения. Обяснението им е, че това вече било изиграло своята роля. Цифрите обаче показват, че плоският данък е изключително полезен за бизнеса, води до изсветляване на доходите, до икономически ръст. БСП нямат моралното право да правят това.

 

 „Ако пленарна зала се поддаде на популизма, не мога да коментирам какво точно ще се случи с параметрите на бюджета, което е изключително опасно”,  предупреди Диана Йорданова.

 

„Това е добрият бюджет, бюджетът на спокойствието и параметрите му не трябва да се променят. Ако бъде направена промяна, ще се натрупа дефицит, а той се погасява с дълг. Буферите са малко и няма как да поемат всички тези  желания на опозиция”, обобщи тя.