Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Николова очаква рестарт на туризма с масовата ваксинация, вече има резервации за Великден

Вече има резервации за Великденските празници, които са преходен период преди началото на лятото, коментира пред БНТ министърът на туризма Мариана Николова. Тя информира още, че се разработват и указания за работа на летните курорти по примера на правилата, които се създадоха за зимния сезон. Следим и заявките за реализация на полети на летищата в Бургас и Варна, които са входната врата на летния ни туризъм, коментира вицепремиерът.

Думата за 2021 е рестарт и вярвам, че с масовата ваксинация и спазването на мерките това ще случи и то възможно по-скоро, изрази надежди министър Николова. И добави, че е от изключително значение хората, заети в туризма, да бъдат ваксинирани приоритетно преди началото на летния сезон. По думите ѝ възможният старт на лятото е след 24 май.

Вицепремиерът посочи още, че двустранните договорености, като тези между Израел и Гърция е практика, която вече се обсъжда и у нас. Подобни инициативи ще внесат спокойствие по отношение на пътуванията, допълни още тя. По думите й към настоящия момент хотелиери и ресторантьори умело се възползва от мярката 60/40.

Разчитаме наистина ресторантите да започнат да работят на 1 март, каза министърът. По думите й там могат да се спазват правилата, които здравните власти са утвърдили. Категорична съм, че те трябва стриктно да се следват, за да се гарантира безопасността на посетителите, заяви тя.

С възможностите за отваряне на ресторантите и със стартирането на летния сезон след 24 май, се надявам бавно и плавно, да започне възстановяването на отрасъла, посочи вицепремиера. И коментира, че туризмът няма да бъде това, което беше.