Николова очаква рестарт на туризма с масовата ваксинация, вече има резервации за Великден

Категория: ТУРИЗЪМ Написана от BurgasPress News Room Посещения: 44

Вече има резервации за Великденските празници, които са преходен период преди началото на лятото, коментира пред БНТ министърът на туризма Мариана Николова. Тя информира още, че се разработват и указания за работа на летните курорти по примера на правилата, които се създадоха за зимния сезон. Следим и заявките за реализация на полети на летищата в Бургас и Варна, които са входната врата на летния ни туризъм, коментира вицепремиерът.

Думата за 2021 е рестарт и вярвам, че с масовата ваксинация и спазването на мерките това ще случи и то възможно по-скоро, изрази надежди министър Николова. И добави, че е от изключително значение хората, заети в туризма, да бъдат ваксинирани приоритетно преди началото на летния сезон. По думите ѝ възможният старт на лятото е след 24 май.

Вицепремиерът посочи още, че двустранните договорености, като тези между Израел и Гърция е практика, която вече се обсъжда и у нас. Подобни инициативи ще внесат спокойствие по отношение на пътуванията, допълни още тя. По думите й към настоящия момент хотелиери и ресторантьори умело се възползва от мярката 60/40.

Разчитаме наистина ресторантите да започнат да работят на 1 март, каза министърът. По думите й там могат да се спазват правилата, които здравните власти са утвърдили. Категорична съм, че те трябва стриктно да се следват, за да се гарантира безопасността на посетителите, заяви тя.

С възможностите за отваряне на ресторантите и със стартирането на летния сезон след 24 май, се надявам бавно и плавно, да започне възстановяването на отрасъла, посочи вицепремиера. И коментира, че туризмът няма да бъде това, което беше.