Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Хотелиери поискаха да отпаднат визите за някои страни с цел туризъм

От Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА) предлагат да се приеме пакет от мерки за централизиране на процеса по кандидатстване, одобрение и получаване на еднократна туристическа виза за България. Целта на тези мерки е да се спестят време и усилия за обикновения турист, съобщиха от организацията.

Затова от БХРА настояват да отпаднат визите за Русия, Молдова, Турция и някои арабски държави с цел туризъм през летния и зимния сезон. Ако цялостното отпадане на визите не е възможно, да се въведе облекчена процедура по издаването им, предлагат от Асоциацията и допълват, че документите трябва да струват възможно най-евтино. Да се предостави възможност кандидатите за виза да подават документи онлайн и да получават отговор по мейл дали са одобрени или отхвърлени за издаване на виза, както и одобрените да имат възможност да получат визата на летището при пристигане, са сред другите предложения на БХРА. Ако ЕС не ни разрешава промяна във визовата политика на ЕС, касаеща пътуване с цел туризъм, правителството да настоява за годишни компенсации от по 1 милиард евро за руски пазар и 1 милиард евро за останалите пазари, с които България има визов режим, посочват от БХРА.

От Асоциацията искат също и да се направят постъпки за възстановяване работата на Генералното консулство на България в Новосибирск и припомнят, че към момента на територията на Русия действат три консулски служби, които обработват визите от цялата страна, което е крайно недостатъчно и затруднява работата. Да се изпрати още един туристически представител в Русия.


Добре е да се активира работата във всички руски градове и региони, които са побратимени с българските такива, подчертават от БХРА. Предлага се също и да се отворят туристически представителства в традиционните за нас пазари - Англия, Германия, Централна Европа, скандинавските страни.

Визовата политика на България е сред най-големите пречки пред развитие на туризма, са категорични от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Темата е била засегната и в поредицата от разговори, които от националната професионална организация провеждат с политическите сили, кандидати за 45-то Народно събрание.