Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

От 1 октомври пътуваме до Великобритания само с международен паспорт

От 1 октомври всички, които пътуват до Великобритания, ще се нуждаят от международен паспорт. Изключение ще бъде правено само за българите, които трайно живеят на Острова и имат статут на уседналост.
 
"От 1 октомври 2021 година всички граждани на ЕС, включително и българските граждани, които пътуват към Великобритания, няма да бъдат допускани на територията на Обединеното кралство, ако не притежават валиден международен паспорт. Има няколко категории, към които ако спадате, ще може да посещавате Великобритания с лична карта", каза експертът по социална интеграция Нишан Джингозян в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Това важи за българските граждани, които имат статут на уседналост за граждани на ЕС след Brexit. 
 
"Това, което носи имиграционен статут, е дигитална апликация. Няма да получите някакъв вид виза, писмо или печат в паспорта, с който да се докаже новия имиграционен статут", уточни още Джингозян.
 
Той допълни, че всеки трябва да знае как да направи дигиталната апликация. Той поясни, че в системата се генерира код, който трябва да се изпрати по имейл до институцията, която изисква доказателство за имиграционния статут.
 
"Опасенията са, че авиокомпаниите ще се ориентират трудно, когато не могат да изискват от своите клиенти техния имиграционен статут. Това ще предизвика сътресение в първите месеци", добави експертът по социална интеграция.
 
"Тези българи, които не са кандидатствали по схемата за уседналост, няма да имат достъп до услуги във Великобритания. Училищата получиха ясни инструкции да изискват от родителите доказателства за техния статут. На тези, които не са кандидатствали, децата им няма да може да учат във Великобритания", подчерта той.