Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Експерти: Без мерки България ще влезе в черния списък и ще остане без туристи следващия летен сезон

Зеленият сертификат трябва да се въведе за всички публични дейности и услуги вместо пълен локдаун, за да бъде овладяна пандемията и да започне възстановяването на туризма. Това заяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Според нея сертификатът трябва да важи още за държавната и общинска администрация, за фирмите, търговия, за градския и междуселищния транспорт, за жп транспорта и всички други дейности, където има струпване на хора. Това е пътят да се избегне противопоставянето на обществения интерес и отделни бизнес сектори. „Категорично сме против локдаун и спирането на икономиката“, коментира Карастоянова, цитирана от travelnews.bg.

Зеленият сертификат важи в повечето страни от Европейския съюз и дава резултати, като вече не прилагат локдаун и всички работят нормално. „Въвеждането на мярката и в България е правилна, но закъсняла. Трябваше да влезе в сила още през септември след летния сезон, а анонсирана още през юли“, обясни Карастоянова. Според нея това е европейска мярка, която влияе добре върху туризма и увеличава пътуванията. Без зеления сертификат няма да има туристи от Западна и Централна Европа в зимните ни курорти. Най-засегнати отново ще бъдат хотелиерите, ресторантьорите, туроператорите и екскурзоводите. Туристите търсят сигурни дестинации.  

България не може да си позволи да остане без никакви мерки, защото ще влезе във всички черни списъци и задраскана от картата на Европа за туризъм, смята Карастоянова. Германия вече налага карантина за неваксинираните българи. Според нея страната трябва да бъде сигурна и спокойна, за да има и повече чужди туристи през следващия летен сезон. „В противен случай ще се превърнем в Танзания на Европа, на която никой не вярва“, подчерта Карастоянова.
Италия, която пострада най-много в началото на пандемията, отчита положителен ефект от въвеждането на зеления сертификат. По-големият брой тестове от неваксинираните хора дава по-добра картина на инфекциозната ситуация и в резултат означава по-добра защита за населението. Седмичната заболеваемост на 100 хиляди души в момента е 35 - една от най-ниските в Европа, а процентът ваксинирани сред пълнолетното население на Италия е един от най-високите - 82 на сто.

Във Франция "зеленият сертификат" е в сила от юли, а ваксинираните са над 85%. Животът вече започва да тече нормално, защото хората без сертификат са незначителна част. От 1 ноември 2021 г. в Австрия работещите ще трябва да имат сертификат. Това се отнася за всички, чиято дейност предполага контакт с други хора. Скандинавските страни започнаха да премахват маски и ограничения.