Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Ръст на туристите очакват хотелиери за летния сезон по Южното Черноморие.

Хотелиерите по Южното Черноморие очакват английските туристи да "тръгнат" към морето през лятото, както е било и в планинските курорти тази зима.

 „Очакваме да се завърнат туристите от Великобритания, Германия, Чехия, Русия, но всичко  зависи и от това как ще се развива пандемията и какви ще се ограничителните мерки“, коментира Христина Славова от УС на Бургаската регионална туристическа камара  по време на дискусията „Туризъм. Възможности за реализация. Нови правила“, организирана от БНР – Бургас. Славова допълни:

"Първоначалните записвания сочат, че ще има увеличаване на посещенията от Полша, Чехия, Словакия, Румъния, Франция, Белгия и др. Началото на сезона ще е в края на май, началото на юни. Първите туристи ще са от Израел." 

Хотелиери и туроператори припомниха, че в сектора остават проблеми, като липсата на кадри, прилагането на единни правила относно посрещането и обслужването на туристи в условията на ковид пандемията, подпомагането на сектора и др.  

„Този сезон, относно рестрикциите за пътувания, се очаква да бъде по – спокоен, което ще позволи провеждането на една целенасочена и последователна рекламна кампания на традиционните ни пазари“, коментира Савина Недялкова - държавен експерт в дирекция "Туристическа политика" в Министерството на туризма  Тя посочи, че в сектора ще се работи според указанията за мерки за безопасност при обслужване на туристите, разработени от Министерството на туризма. Предстои въвеждането като стандарт и у нас на протокол за всички туристически услуги, разработен на европейско ниво.

Хотелиерите са на ръба на силите си, на ръба на възможностите си за оцеляване заради скъпия ток. От една страна, цената на електроенергията е повишена над 3 пъти, от друга – всяка година повишаваме възнагражденията на кадрите, от трета – жестоката галопираща инфлация се отразява върху цените на абсолютно всички хранителни, нехранителни продукти, услуги, с които оперираме през сезоните.

Това каза хотелиерът Елена Иванова от ръководството на Съюза на Собствениците в Слънчев бряг по време.

Икономически погледнато, се очертава много труден сезон за хотелиерите, призна Иванова. Тя посочи, че тя и колегите ѝ изключително трудно ще се справят, притиснати от вече подписаните договори с туроператорите.

„Няма как да се вдигнат туристическите пакети за чужденците – те са договорени отдавна на цени от предходната година. Нито един туроператор не позволява корекция през сезона, още повече поради това, че има повишение на цените в България и висока инфлация. Туроператорите не приемат доводи като поскъпване на тока, горивата, инфлацията. Така че трябва да е ясно – няма вариант, при който ние, хотелиерите, да извоюваме по-високи цени на пакетите“, обясни Иванова.

По думите ѝ възможно е да бъдат по-високи цените за нощувките за неорганизирани туристи, за онези, които правят записвания в последния момент, и които ходят на почивка само за уикенда. "Цените могат да бъдат по-високи на рецепциите на хотелите и то доколкото позволява пазарната ситуация. Рецепцията продава на цена, която пазарът може да понесе", отбеляза Елена Иванова.

Тези, които заложат на ранните записвания, ще спечелят. Винаги е било така и така ще си остане. Този, който предвидливо си резервира почивката в по-ранните месеци на годината, той ще спечели, защото цените са средно около 15-20% по-ниски, заяви Иванова.