Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Хотелиери в Слънчев бряг притеснени: Заради войната Слънчев бряг може да остане без чужди туристи

Туристическият бранш по Южното Черноморие е притеснен заради военния конфликт в Украйна. Хотелиерът Тодор Пастармаджиев от Съюза на собствениците в Слънчев бряг алармира, че от няколко дни резервациите буквално са спрели.

"Всичко спря! Загубите ще бъдат огромни. Потресени сме и шокирани, меко казано – първо от чисто човешките измерения на случващото се. Все още нямаме никаква информация каква ще е съдбата на сезона и какво ще стане с туристите. Надяваме се и се молим възможно най-скоро да приключат военните действия, после ще видим какво ще се случи със сезона“, коментира Пастармаджиев пред Нова.

„Ние сме в чувствителна близост до бойните действия, не знаем как ще се отрази това и на другите пазари. Предполагаме, че е възможно войната да уплаши и западните туристи, които възнамеряваха да почиват у нас. Ако ситуацията продължи, безспорно ще се отрази на туризма“, допълни той. 

Туристическият бранш се подготвяше за силен сезон това лято, който да компенсира загубите от ковид кризата през последните две години.

Междувременно, от руското посолство намекнаха да не чакаме руски туристи, след като България затвори въздушното си пространство за руски самолети.

„С политически маньоври, като затварянето на въздушното пространство за руските авиационни компании, българските власти едва ли ще укрепят представата на нашите сънародници за гостоприемността на българите, се казва в пост във "Фейсбук" на посолството на Русия в София. Той е илюстриран със снимка на пристигащи туристи на летището в Анталия.

От посолството припомнят, че неотдавна туроператори са се оплакали партньори, оплаквали от намаляването на броя на руски туристи в местните курорти. Постът завършва с несполучливо преведена руска поговорка, която на български звучи така: "за да вбеся тъщата ще си измръзна ушите"...