Рязко спряха резервациите за Слънчев бряг от всички пазари, алармират хотелиери

Категория: ТУРИЗЪМ Написана от BurgasPress News Room Посещения: 147

С началото на войната в Украйна рязко са спрели резервациите в Слънчев бряг от всички пазари. Това съобщи Теодор Пастармаджиев от Съюза на собствениците в курорта. След два трудни сезона заради ковид кризата хотелиерите се подготвяха за силен сезон, заради силния старт на заявки за почивки, които са започнали още в началото на новата година.

„Резервациите от последните дни рязко спряха ! От всички, от всички пазари! Ние се намираме в непосредствена близост до военните действия и съвсем нормално е освен непосредствено засегнатите пазари от Русия и Украйна да има въздържане от пътуване от всички останали пазари. Резервациите валяха от всички пазари. Започна да се появява нотка на оптимизъм, след две изключително тежки години на COVID-пандемия. Започнаха да се появяват признаци на възстановяване на туризма и пътуванията, далеч разбира се от пред ковидните времена, но в сравнение с предните две години имахме чувствителен ръст на резервациите”, заяви хотелиерът.

В курорта очакваха това лято да се върнат и английските туристи, след като две години липсваха по българското море.

„Имахме добри записвания до този момент, дано останат някои, дори от украинския пазар. Колегите живеят с надеждата, че ще има сезон някакъв. При тази война сме малко объркани в момента”, разказва друг хотелиер Веселин Налбантов, който вече е започнал да подготвя базата си.

Туроператори по морето също коментират, че войната, която на практика е на територията на Европа, ще се отрази и на резервациите за следващия сезон.

„Притесненията са и за следващия, дано не са и за по-следващия сезон по отношение на пазар Източна Европа. Важно е страната ни как ще се позиционира от тук насетне, така че да покажем в тази ситуация не само неутралност, но да покажем и на тези пазари, които евентуално очакваме , че ние сме сигурна и спокойна страна”, заяви друг хотелиер Валентин Атанасов.

Междувременно областният управител на Бургас Стойко Танков призова да бъдат отворени държавните бази по морето да приютят украинските бежанци.