Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

България насочва рекламата на туризма към пазари като Германия и Великобритания

Националният борд по туризъм настоява държавата да засили рекламата на българския туризъм на пазарите в Германия и Великобритания с цел привличане на повече туристи от двете страни. Двата пазара са традиционни за летния сезон и трябва да си върнем туристите от тях, за да можем да компенсираме загубата на руснаците и украинците. Трябва ясно да дадем знак, че сме безопасна дестинация. Преди пандемията от Германия сме посрещали над 760 000 туристи, а от Великобритания - над 460 000. Потенциалът е още по-голям, защото са големи пазари. Зимният сезон беше донякъде възстановен именно заради завръщането на британските гости.
 
Апелираме министърът на туризма г-н Христо Проданов да посети Германия и Великобритания, да се срещне със своите колеги, а също и с местните туроператори, агенции и авиокомпании. Освен това да провежда проактивен маркетинг и на други важни пазари за българския туризъм, като Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Австрия, Нидерландия, Северна Македония, Турция и др. Отдавна са забравени скандинавските страни, от които преди години също идваха многобройни групи. 

Отварянето на автобусни линии между по-големи градове от двете страни на границата на България и РСМ би било благоприятно за разширяване на сътрудничеството между двете страни, насърчаване и осъществяване на съвместни инициативи в областта на образованието, спорта и културата, а също така би улеснило и наемането на така необходимата през предстоящия летен сезон работна ръка, смятат от бранша.

Заради войната в Украйна България ще смени приоритетните пазари, на които се рекламира като туристическа дестинация, каза министърът на туризма Христо Проданов. Той уточни, че планираните средства за популяризиране на страната в Украйна и Русия ще се насочат предимно към съседните на България страни, както и към Великобритания и Германия.

Министърът посочи, че войната има пряк и непряк ефект върху туризма. Прекият са 500-те хиляди руснаци и украинци, които миналото лято са почивали у нас, а тази година няма да дойдат. Непрекият ефект са отказите от почивки, заради близостта на България до Украйна.

По повод плащанията към хотелиери, настанили бежанци от Украйна, министърът уточни, че това ще става след като те бъдат регистрирани в системата за туристическа информация. За целта обаче хората от Украйна трябва да удостоверят, че искат закрила и да получат документ, удостоверяващ това.

За момента компенсациите за хотелиерите ще идват от бюджета на министерството на туризма. България обаче вече е предприела стъпки да поиска средства от фонда за европейска солидарност, посочи министърът на туризма.