Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Равносметка: Ръст с близо 30 % на туристите, браншът се е съвзел от шока

За периода януари-септември общият брой на регистрации на туристи в местата за настаняване е над 6,2 млн., което ръст с близо 29 % спрямо същия период на миналата година. Общото равнище на възстановяване на туристическия поток към местата за настаняване е 91% спрямо успешната 2019 г., се посочва в приветствието на туристическия министър. Вътрешният туризъм вече е над равнището на 2019 г. Нивото на възстановяване на входящия туризъм е около 74% спрямо същата предпандемична година и това е по-бързо възстановяване, отколкото е средният ръст на възстановяване на туризма в Европа. Над 4,4 млрд. лева са приходите от входящ туризъм от януари до септември по данни на БНБ, посочва още министър Димитров.

Икономическият министър Никола Стоянов изтъкна по време на церемонията приноса на сектор "Туризъм", който отчита над 20% ръст за 2021 г. спрямо 2020 г. и изрази надежда тази година да е още по-добра за бранша.

Председателят на БХРА Георги Щерев отчете трудните условия, през които е минал браншът, както и усилията му да оцелее и да постигне успехи, които да гарантират качеството на продукта и да го представи на своите клиенти. Постиженията в туризма трябва да бъдат поощрявани, допълни Щерев и това да стане приоритет на държавното управление.

 

Туристическият сектор съумя да намери сили, за да се съвземе от шока и да покаже жизнеспособност, гъвкавост, характер и възможности. Това бе общото мнение, изразено от служебните министри на туризма и на икономиката, по време на церемонията по връчването на годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

За 27-ми път Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация връчва годишните си награди. БХРА е първата професионална организация в туризма, която връчва награди от 1996 г. насам. Скоро самата организация ще чества и 30 години от създаването си.