Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Възвръща се интересът към черноморските ни курорти сред туристите от Централна Европа

България възвръща туристическите си пазари в страните от Централна Европа. Туристите от Полша, Чехия, Унгария и Словакия вероятно ще надминат предпандемичните нива и ще се реализира сериозен ръст по Българското Черноморие, пише TravelNews.

Туристите от четирите държави не спряха да идват по българското Черноморие дори и по време на Ковид пандемията. Най-много посещават Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас, Златни пясъци и по-малките курорти на юг.

През 2022 г. от Полша са пристигнали над 412 000 туристи, което е почти до нивата от преди пандемията – през 2019 г. са дошли 420 900 поляци, показват данните на Националния статистически институт. Очаква се тези нива да бъдат сериозно надминати. Страната вече е в топ 5 на най-важните пазари за българския туризъм, докато преди пандемията е била на 9-то място. България има аташе по туризъм във Варшава в лицето на Николай Костов и национално туристическо представителство, за който от бранша твърдят, че работи много добре на местния пазар и популяризира сериозно страната ни. Той попадна в класация на стоте най-влиятелни личности в туризма в Полша за 2022 г.

Рекламата на полския пазар беше подкрепена от организираното в края на месец октомври м.г. промоционално мероприятие в  четири полски града - Вроцлав, Катовице, Краков и Варшава, с цел установяване и разширяване на съществуващите контакти между представителите на държавната администрация и бизнеса.

От Чехия през миналата година има 180 000 туристи, а през 2019 г. са били 189 000, което означава, че ще бъдат надминати. През 2022 г. от Унгария са дошли 79 900 гости при 89 000 през 2019 г. От Словакия са били 70 000 през миналата година, а преди пандемията – 77 000, сочат още данните на НСИ.