Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Силен сезон се очаква по морето, хотели в Слънчев бряг спират продажбите за юли и август

Силен сезон се очаква това лято по морето, като резервациите сочат нива от предковидната 2019 година. Част от хотелите в Слънчев бряг са резервирани почти на 100%. Цената на почивката обаче скача с 10-15%, а в курорта трескаво набират персонал.

В най-големия ни курорт по Черноморието вече има туристи, макар сезонът да не е открит официално. "За юли и август в много хотели са изчерпани наличностите, но все още има места. Май-юни са слаби към момента, но със специални оферти се опитваме да стимулираме туристите", каза мениджърът на хотели в Слънчев бряг Деница Бахова.

Ръст на резервациите има на полския и английския пазар, а цената на почивката в курорта скача между 10 и 15 % в сравнение с миналото лято.  "Много  е голяма разликата между два четири звездни хотела, в зависимост какво се предлага в тях. Ако миналата година е била 180-190 лева на ден за стая, тази година ще бъде около 250-260 лв.", уточни Бахова.

Основен проблем по морето отново е липсата на персонал. В един от хотелите ще разчитат на ученици от Техникума по туризъм в Бургас. "Те изненадващо много добре се справят и изявяват желание да бъдат назначени на работа през сезона, сега все още карат стаж", радва се на младия персонал хотелиерът Румен Мончев, цитиран от BGONAIR.

Радослав от година работи като барман на морето. Казва, че заплащането значително се е подобрило в сравнение с предходни години. "Зависи кой, къде се уреди! Но да кажем от 1000 до 1500 лв. Просто на хората не им се работи! Не е като условията да не са хубави", споделя Радослав Фурнаджиев.

"Самата работа, която се предлага, е сезонна, не можем да осигурим целогодишна работа на екипа, с който работим.  На второ място - затруднението не е само в нашия бранш. Според мен при всички браншове има затруднение, защото младите хора напускат България", убедена е Надежда Лазарева, която е управител на плажен бар.

А това лято ще е по-скъпо и на заведенията по морето. "Около 4,5-5 лв., предполагам толкова ще бъде фрапенцето. Няма как да не вдигнем малко цените, поради скока на инфлацията", мотивира се управителят на бар Юлия Лазерева.