Важна новина за бъдещия зимен и ски сезон

Зимният сезон у нас тази година ще посрещне около 5% повече туристи, стана ясно от изнесеното заседание на Националния съвет по туризъм в Пловдив, цитирано от БГНЕС. 

Само през първите два месеца от него се очакват 800 000 любители на зимните спортове. Цифрата се цитира на база туроператорските заявки и информация от летищата в Пловдив и София. Повишен интерес има от Русия, Израел, Ирландия и Великобритания. Традиционен интерес към българските зимни курорти поддържат Румъния, Гърция, Турция и Македония. 

 

За улеснение на туристите, на сайта на министерството ще бъде качена интерактивна карта на ски пистите. В изнесеното заседание бяха отчетени и други параметри на туристическия сезон. 

 

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов съобщи, че като цяло нарушенията в сферата на туризма намаляват. От началото на годината досега ведомството му е извършило 5 000 проверки, а в големите зимни курорти ще бъдат открити изнесени приемни през активния сезон. Най-честите сигнали идват във връзка с условия на предлагани промоции и цените на търговските стоки в чужда валута. След подобна проверка един хотел във Велико Търново загуби една звезда. 

 

Категоризирани по Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост у нас са 52 ски писти. Това е първият сезон, в който законът, приет преди година, ще бъде приложен в пълнота. През сезона ще има и засилено внимание от страна на чуждите медии - общо 60 журналистически тура ще се проведат, в които 240 журналисти от 40 държави ще се уверят с очите си какво предлага България.