Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Готви се забрана за къмпингуване в радиус от 300 м от категоризираните къмпинги

Очаква се предложението да бъде включено в Закона за туризма

 

 

Да няма къмпингуване на радиус от 300 м от категоризираните къмпинги. Консенсус по това предложение е постигнала работната група за къмпингуването, която преди дни е приключила работата си. Това съобщава министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за в. „24 часа“.

Очаква се предложението да бъде включено в промените на Закона за туризма.

 

Уточнено е и определението за къмпинг, казва Ангелкова.

Предстои да се изработи наредба с конкретните изисквания за къмпинг туризъм, които ще бъдат съчетани с текстовете в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Ангелкова определи решението като изключително голям успех, тъй като съгласието в работната група е постигнато с представители на зелените организации, “Корал”, “Карадере”, “Иракли”, кметове, туристически сдружения и други.

Припомняме, че общественото обсъждане на промените за къмпингуването беше удължено до лятото, за да се потърси максимален баланс в предложените спорни текстове.

В началото на март, след като депутатите окончателно забраниха къмпингуването и паркирането в зона А, реакцията на обществото не закъсня и хора излязоха и на протест.

Впоследствие президентът Росен Плевнелиев пусна законовите промени за обнародване в Държавен вестник, но пък сезира Конституционния съд, защото "не счита, че проблемите могат да бъдат решени с налагането на глоби за паркиране и къмпингуване".

Депутатите окончателно отмениха забраната за дивото къмпингуване през април и на практика върнаха старото положение всеки да може да си разпъва палатката на плажа. Това стана с промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.