РИОСВ – Бургас одобри изграждането на крематориум в Камено

Категория: АКТУАЛНО Написана от BurgasPress News Room Посещения: 74

Екоинспекцията в Бургас одобри изграждането на крематориум в Камено. Това става ясно от съобщение на инвеститора на проекта. На 25.08.2022г е издадено положително Решение за Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за „Изграждането на парк за кремации и урнополагане“. В 14-дневен срок заинтересованите страни могат да обжалват решението по съдебен ред.

Екологичната процедура включваше подготовка на всички документи, изпълнението на различни предписания  и размяна на дълга кореспонденция, припомня инвеститорът на проекта Кристиян Киров. 

Паркът трябва да бъде изграден в частен имот в местността „Дере Арас“ в Камено. Инвестицията е на стойност 8 млн лв.

Очаква се Община Камено да допусне или не изработването на ПУП, за да се задвижат процедурите по проекта. Инвеститорите са отправили покана до кмета Желю Вардунски да определи състав на делегация, която да посети няколко европейски града, където има изградени подобни крематориуми. В делегацията трябва да участват представители на Общинския съвет в Камено, експерти еколози от Общината и представители на гражданския инициативен комитет, които са против реализирането на проекта. 

От Сдружението „За чист въздух в Камено“ внесоха жалба срещу проекта за строителство на крематориум с мотив, че обектът ще засегне зеленчукова и вододайна зона.