Дървата за огрев през зимата поскъпнаха

Категория: ИКОНОМИКА Написана от BurgasPress редакция Посещения: 727

С около 10 лева се е повишила цената на дървата за огрев спрямо минала година. В началото на отоплителния сезон във Варненски регион кубик от материала може да се намери от 70 до 90 лева, съобщава БНТ.

Дървеният материал, който се предлага на варненските борси основно е дъб /бяло меше/, цер и бук. Най-голям интерес има към дъба. Все повече хора започват да се отопляват на дърва, коментират търговците.

 

„Има увеличение, приток на нови клиенти, които са възмутени от високите цени на електроенергията”, обясни Исмаил Кабак – управител на борса за дървен материал.

 

Един от тях е Стефан Максимов. От няколко години той се насочва към отоплението с дърва: „Електрически ток е скъп, другите течни горива и те са скъпи, не мога да горя нафта и така нататък, дървата остават единствения начин”.

 

Повишението цената на дървения материал не притеснява Румен Атанасов, защото цял живот е използвал само дърва за отопление и не мисли да ги заменя: „Не съм пробвал на ток, не знам как е с дърва ми е най-лесно. Имам две печки и топля цялата къща”.

 

Тази година, за разлика от предходни няма да има недостиг на дървесина, коментират представителите на бранша. „Това се дължи на размириците в Средния изток. Износът е по-слаб тази година и се отразява на нашия пазар, че имаме суровина”, обяснява Кабак.

 

Засилен е и контролът от страна на държавата. Регулационните режими, които са въведени от тази година оказват влияние на пазара. Контролът може да се извършва и по електронен път. Този начин, според търговците, ще окаже положителен ефект върху ограничаване незаконната сеч на дървесина.