С 12% са скочили цените на имотите в Бургас и региона

Категория: ИКОНОМИКА Написана от BurgasPress редактор Посещения: 774

 

Над 40 агенции се включиха в оживена дискусия, организирана от Imoti.net, за тенденциите в сектора и нелоялната конкуренция

Пазарът на имоти в Бургас и региона е във възход, като отчита 10% ръст в продажбите и 2% ръст в наемите, стана ясно на бизнес закуска на Imoti.net в морския град вчера, пише СтандартНюз. Над 40 представители на агенции се включиха в дискусията за тенденциите в сектора и нелоялната конкуренция. Компаниите представиха актуални данни и анализи, според които пазарът бележи ръст в покупките на зелено, а най-търсени са двустайните и тристайни жилища. 

„Сделките с бизнес имоти се правят най-вече с цел инвестиции, така че купеният имот веднага да може да се отдаде за наемане. Основната причина за това е високата доходност на бизнес наемите – над 4%", съобщи Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net. 

За разлика от жилищните имоти, за които има голямо търсене и малго предлагане, при ваканционните се отчита обратната тенденция. Цените на ваканционните имоти варират от 300 до 1200 евро на квадратен метър. Пазарът в Бургас и региона отчита отлив на руски купувачи, за сметка на активизирането на вторичния пазар – чужденците пренасочват инвестициите си от ваканционни имоти към градски, които могат да се отдават под наем през по-голямата част от годината. 

Купувачите на вторичния пазар са предимно българи, като ипотечното кредитиране не играе голяма роля в този сегмент, тъй като се купува предимно с готови средства. 

Показателни са данните за курортите Слънчев бряг и Несебър, където броят на сделките е равен с този в Бургас. Убедителни данни за развит пазар има в Сарафово, където всичко, което се предлага, намира купувачи. 

Важна тема в днешната дискусия на Imoti.net беше нелоялната конкуренция - с фалишиви обяви, некоректно обслужване и др. Както и в други градове, в Бургас агенциите настояват за държавно регулиране и създаване на специален закон за имотния бизнес. Сред предложенията за подобряване на средата за работа в полза на потребителите е въвеждането на софтуерна система, MLS, в която всеки брокер публикува само реални имоти, с които има договори за обслужване. 

 

Участниците в дискусията на Imoti.net коментираха с позитивен знак факта, че в Бургас самите брокери работят заедно, вместо в ожесточена конкуренция, за да неутрализират нелоялните практики, доколкото е по силите им.