За първи път в Бургас ще отвори врати Арт и дизайн работилница

Категория: СРЕДЕЦ Написана от BurgasPress редактор Посещения: 1131

Началото на месец декември отваря врати Арт и дизайн работилница за най-малките деца на Бургас. Възпитаниците от детските градини в града ще се запознаят от близо с един изцяло нов свят пресъздаден през художествения ръчен труд, чрез който можеш да постигнеш от нагледно елементарни материали нещо красиво и завършено. Ключово за децата на тази възраст е да се развие въображението, фината моторика, чувството за естетика и себеизразяването чрез занимания не изискващи сериозни физически усилия. Продължителността на заниманията ще бъде 40 мин., веднъж седмично и всички материали необходими в работния процес ще бъдат осигурени от организаторите.

Работилницата е в своето начало и тепърва ще навлиза в детските градини в града. Експериментално се разкриват групи в няколко детски градини с тенденция за навлизане и в още заведения. Предстои кампания по оповестяване и разясняване на ползите от посещенията и иновациите интегрирани в учебния процес.

През последните години подобни работилници и занимания набират популярност в Европа, но в България те са на ниво прохождащи и слабо интегрирани в учебния процес на детето. Концепцията за подобен тип работилница предлагащ цялостно завършен арт процес е дело на млад екип от творци с опит в сферата на художествения ръчен труд. Програмата в работилницата е съобразена с възрастта на децата и техните умения за работа с материали, като по този начин се определят и творческите задачи, които им се възлагат.

Главен ръководител на проекта за „Арт и дизайн работилница” е Величка Станкова – педагог, логопед, специалист в работата с деца със специални образователни потребности и ръководител на работилницата в Средец, а през последните 10 години се е отдала на арт творчеството и към днешен ден е един от известните арт творци в областта.

Добър пример за ефектите, които постига подобен тип работилница ще откриете в град Средец, където към Трансграничен културен център за деца вече две години творят малчугани от детските градини в града, 1 и 2 и най-големите – 3 и 4 клас. Благодарение на Община Средец и кмета Иван Жабов децата имат перфектно обзаведена зала с всичко необходимо за процеса на работа и пълна свобода да развихрят въображението си.