Откриват затворническото общежитие в Дебелт скоро

Категория: СРЕДЕЦ Написана от BurgasPress редакция Посещения: 1128

Съвсем скоро се очаква да бъде открито новото затворническо общежитие в Дебелт, в което ще бъдат настанени над 300 души. То ще бъде от закрит тип и ще е първото ново място за лишаване от свобода построено у нас през последните 26 години, пише Topnovini.bg.

 

Това е съобщила заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова на конференцията за началото на проект "Подкрепа за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека и на стандартите и препоръките на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание в България", информира dnevnik.bg.

 

С построяването на общежитието в Дебелт ще се реши част от проблема с пренаселеността в затвора в Бургас. На първи декември изтече срокът, поставен в пилотното осъдително решение "Нешков срещу България", българската държава да подобри условията в местата за лишаването от свобода и да осигури възможност за компенсаторно и превантивно средство за защита на лишените от свобода.

 

Мерките след решението, предприети първо от екипа на бившия заместник-министър на правосъдието Андрей Янкулов, а след това и от неговия предшественик Красимира Филипова бяха свързани с изменение на закона за изпълнение на наказанията. Проектът, който трябваше да бъде приет преди първи декември тази година, стигна само до първо гласуване в парламента. Филипова изрази надежда, че измененията ще бъдат гласувани окончателно от този парламент преди края на годината и че политическата обстановка няма да се отрази на този процес.

Източник и снимки: Topnovini.bg