Заради водната криза в Перник, правят държавен ВиК холдинг с 1 млрд лв капитал

Категория: ПОЛИТИКА Написана от BurgasPress News Room Посещения: 450

 

Правителството взе решение за създаване на ВиК холдинг, който да обедини всички системи в страната. Капиталът на структурата ще е 1 млрд лв, съобщи след днешното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, цитиран от бТВ.

Холдингът ще е с изцяло държавна собственост, уточни министърът  на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Капиталът ще се формира чрез парична вноска от държавата. Средствата ще бъдат предоставени от държавния бюджет за 2020 г. и преведени в бюджета на МРРБ.

На последното правителствено заседание за миналата година премиерът Борисов поиска всички ВиК дружества в страната да бъдат обединени в едно. Поводът беше водната криза в Перник, а идеята е по-лесно да се контролира инфраструктурата, да се правят ремонти и рехабилитация на водопроводната мрежа.

Днес премиерът отново подчерта, че проверките на ВЕЦ-овете са на първо място, а на второ – производството на ток. „Енергетиката е важна, но не може да е за сметка на водата“, каза министър-председателят.