Министърът в оставка Борислав Сандов обяви залива „Корал“ за защитена местност

Категория: ПОЛИТИКА Написана от BurgasPress News Room Посещения: 101

Министърът на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов обяви залива Корал за защитена местност. Това обяви той в пост в социалната мрежа Фейсбук:

„Днес обявих нова Защитена местност - "Залив Корал". Обявяването на защитената акватория е част от стратегията ни за опазване на морските екосистеми и е по предложение на Сдружение "Да запазим Корал".

До 2030 г. България трябва да има 30% защитени морски зони и 10% строго защитени морски зони, като част от ангажиментите на страната ни според критериите за участие в "Коалиция за висока амбиция за природата и хората" - междуправителствена коалиция към Конвенцията за биологично разнообразие, към която България е част от 02.03.2022 г.

В границите на защитената местност се забранява:

1. Навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с

изключение при бедствия, извънредни ситуации, за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова през периода от 1 октомври до 1 март;

2. Интензивно и екстензивно отглеждане на аквакултури;

3. Използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, включително и бийм трал, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове;

4. Изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата;

5. Изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации;

3.6. Изхвърляне/изпускане на нефтопродукти и други отпадъци.“

На обществено обсъждане преди дни кметът на Царево Георги Лапчев каза, че е твърдо против новия статут на мястото, а рибари от Лозенец, Царево и региона заявиха, че ако това стане, са готови на протест.