Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Без зони за парти и за семеен туризъм в националните курорти

 

Министерството на туризма оттегля предложението за обособяване на парти зони и зони за семейна почивка в националните курорти. Това става ясно от интервю на министър Николина Ангелкова за в-к 24 часа.

Идеята за разделяне на националните курорти се обсъждаше от 2017 г. Текст с т. нар. продуктово зониране беше приет на първо четене в Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма. Идеята беше да бъдат обособени определени зони, в които да не важат разпоредбите на приетия през лятото Закон за защита от шума в околната среда. В него са заложени по-високи глоби за нарушаване на тишината, които могат да стигнат до 12 000 лева. Промените бяха инициирани от бившия вицепремиер Валери Симеонов след акции срещу шума в заведения по Черноморието.

Идеята на министерството беше подкрепена от Българската асоциация на заведенията. Собственици на нощни клубове и заведения настояваха Южния плаж на Слънчев бряг да се обособи в парти зона. Хотелиерите пък бяха против.  

Според министър Ангелкова спорният текстът е изтеглен, защото е нужно допълнително проучване как точно да бъде направено зонирането в националните курорти.