Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Хотелиери предлагат част от Слънчев бряг да стане балнеокурорт

Хотелиери предлагат смела идея как туризмът да се спаси от кризата, като помогне и на здравеопазването. Според тях, част от най-големия ни морски курорт Слънчев бряг може да стане база за почивка на пациенти, преболедували коронавирус.

Преди повече от половин век Слънчев бряг е бил прочут не с камилите, палмите и дюните, а с кристално чистия си въздух. Това показва справка в архивите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 

 „Морските течения на Слънчев бряг, Несебър и гората отзад – това съчетание създава уникална йонизация, която способства за лечение на всички видове вируси, обяснява Веселин Налбантов от БХРА.   

 В писмо до правителството от бранша предлагат да изпрати учени и вирусолози, които да тестват уникален ли е въздухът в курорта.  

 „Предлагаме нашите хотели да се превърнат в балнеосанаториуми или профилакториуми за всички тези българи, на всички е ясно, че ще преминат много ще бъдат заразени, да дойдат на море на преференциални цени. Цените ще важат за цялото лято", допълва Налбантов.

До сега в офертата са се включили около 10 хотела, а предложението важи след отмяна на извънредното положение. Според Института за анализи и оценки в туризма летен сезон ще има, но различен от всички до сега.  

„Ще има хотели, които ще работят по-добре - това ще бъдат по-малките хотели. Ще има хотели, които ще имат проблеми - това ще бъдат много големите хотели или хотелски комплекси. Но при всички случаи, туризмът е феномен и той няма да бъде спрян от коронавируса, категоричен е Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Според изпълнителният директор на Слънчев бряг Златко Димитров трябва да се обмислят добре и използват всички идеи и предложения, които биха помогнали на най-големия ни морски курорт да излезе с положителен тренд от безпрецедентната криза с туризма в световен мащаб.     

От Института са изчислили, че само за март загубите за туристическия бранш са 48 милиона лева.