Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Безплатни чадъри и шезлонги, и ваучери спасяват летния сезон

Държавата ще спасява летният сезон у нас с ваучери и безплатни плажни принадлежности. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет.

Вероятната дата за отваряне на курортите е 1 юли, съобщи Валери Симеонов. Има и по-неблагоприятен вариант – това да стане от август. За стимулиране на родния туризъм, на българските граждани ще бъдат предоставени ваучери за почивка, които ще бъдат не само за хотели, но и за ресторанти и туристически агенции.   

Те ще бъдат достъпни само за хора, които са плащали социалните си осигуровки и нямат задължения към държавата.

Не е ясно кога точно ще бъдат пуснати ваучерите, на каква стойност ще бъдат, и какви ще бъдат конкретните изисквания за гражданите, които искат да ги ползват.

Подобни мерки вече обявиха, че подготвят в редица други държави, като Гърция, Италия и Испания.

Ваучери ще могат да се ползват и от ученици, например, за провеждането на зелени училища”, уточни Симеонов.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че споровете около ваучерите все още продължават.

„Това е едно безспорно добро намерение. Но какво правим с хората с високи доходи? На тях един ваучер за безплатна почивка не им е от полза. В следващите дни ще продължат разговорите по тази тема на политическо и професионално ниво”, коментира Дончев.

Всички чадъри, шезлонги и масички по българските плажове ще бъдат безплатни това лято. Сумите за тях ще бъде компенсирани от концесионните такси и наеми.

Държавата ще направи „жест“ към така наречения микротурузъм. По-конкретно става дума за къщите за гости, малките семейни хотели и апартаменти извън големите населени места. Какъв точно не стана ясно.

Разстоянието между масите в откритите заведения ще се промени от 2,5 на 1,5 м.