Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Без алкохолни турове в Слънчев бряг това лято заради пандемията

Алкохолните турове са забранени това лято в морските курорти заради коронавируса, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред ресорната парламентарна комисия. Пред журналисти тя уточни, че "Слънчев бряг" АД  ще изготви специални указания за забрана на среднощните обиколки по барове, изключително популярни сред британските туристи. 

По повод предстоящото отваряне и на закритите помещения на заведенията от 1 юни се очаква появата на съвместни указания на туристическото и здравното министерства за работа в условия на коронавируса. Те ще бъдат аналогични на изискванията за дистанция между масите в откритите площи и терасите.

Министър Ангелкова предлага от 15 юни, ако епидемичната обстановка позволява, да бъдат отворени и дискотеките, и нощните и пиано баровете. За тях също ще има указания за работа. От 15 юни се очакват и първите чартърни полети с организирани туристи от чужбина. Водят се разговори с Великобритания, Русия и Израел, но все още няма яснота кога ще отворят границите си за туристически пътувания.

Румъния също не е посочила откога ще свали карантината. Редица курорти разчитат на румънски туристи и очакванията са извънредното положение в северната ни съседка да бъде вдигнато до края на тази седмица, заяви Ангелкова. 

По повод недоволството на водните спасители да бъдат оставени по един на пост това лято по плажовете, Ангелкова подчерта, че няма да бъде допуснато туристите за бъдат поставени в риск. Много концесионери обявиха, че ще намалят броя на спасителите и на постовете, заради свият разходите си, след като чадърите и шезлонгите ще бъдат с намалени с минимум на 50% цени. "Ако се наложи да има по един спасител, ще е през юни, когато се очаква ниска заетост, или през септември. Ще се направи организация, според която ще има задължително допълнителен спасител, който  да реагира и при необходимост да замени колегата си", заяви министърът. Предстои ведомството заедно с БЧК да публикувани конкретни указания за водно-спасителната дейност това лято.