Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Бургас и Варна се рекламират онлайн пред руските туроператори

Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР) проведе уебинар за пътуванията към България през 2021 г., открит от Катя Жекова, аташе по туризма и първи секретар на посолството на страната ни в Москва, пише travelnews.bg. Жекова подчерта, че Русия е била и остава един от основните туристически пазари за България, и й предстои да започне подготовката за сезон 2021.

Представянето на възможностите на южното Черноморие беше направено от кмета на Бургас Димитър Николов. Той подчерта, че руските туристи традиционно са приоритет и за тях се подготвят специални програми със специални цени. Симеон Кънев се фокусира върху маркетинга на туристическия и културен продукт на Бургас и южното Черноморие като цяло. Според него са въведени най-строгите правила за безопасност на хотелите и ресторантите - дори преди одобрението на националната програма. Разработени са няколко вида туристически уикенди: етно-уикенд, джаз, сладолед уикенд, спорт и др.

Около Бургас има много забележителности. Например много атрактивен е остров Света Анастасия с църквата от 15 век на Възнесението Господне. Нарича се „българският Алкатраз“: някога тук е имало затвор и историята пази спомена за местните затворници, за дръзките им бягства от острова. Гостите ще бъдат хранени в ресторанта "преди 100 години" или в кафе-клиниката, а може да се нощува в къщата за гости.

Традиционно Бургас е с оживен фестивален живот. И през новата година се планират всички традиционни фестивали – най-големият е на пясъчните фигури. Всяка година той има нова тема. Градът от пясъчни фигури е създаден от скулптори от цял ​​свят. Фестивалът на сладоледа е много необичаен. Има още Фестивал на рибата и виното, който също включва музика на известни изпълнители. Най-популярен е Space music festival на морския бряг, който събира около 15 хиляди гости - фенове на музиката от 90-те. През 2021 г. има надежда да се върнем към такъв масов мащаб, се надява кметът Димитър Николов.

Гергана Парашкевова разказа на участниците за известните бургаски солници, лечебна кал, както и за Атанасовското езеро, където гнездят 416 вида птици, включително много от Червената книга. Наблизо се намира археологическият комплекс с хилядолетна история и реставрираната баня на Сюлейман Великолепни, превърната в музей. Невъзможно е да не се мине покрай удивителния град Несебър - резерват с около 40 красиви храма в списъка на ЮНЕСКО. Само на 10 км от Бургас е Поморие, тих курорт за семейни почивки, където жевят и много руснаци. На юг е любимият на руснаците Созопол, който е мястото на българските художници, артисти, архитекти.

В Природен парк Странджа могат да бъдат видяни 1700 растителни вида, 66 животински и 41 рибни вида. На територията му е невъзможно да откъснете поглед от живописния водопад с място за пикник и пешеходна екопътека. Все още продължават археологически разкопки в местното тракийско светилище. Перлата на южното Черноморие е плажът Синеморец с кристално чисти води. Младият курорт Приморско пък е известен с красивия си 10-километров плаж.

Иво Барзов информира участниците за ролята на международните летища и тяхната готовност да приемат туристи. Това е въздушната порта на Черноморието. През 2019 г. летище Варна прие 2 милиона пътници, а летище Бургас - 3 милиона. И двете се намират в близост до популярни курорти. Миналата година на тях са кацали самолети на 15 руски авиокомпании. Взети са всички необходими мерки за безопасност от COVID-19. Летищата са нови и модерни, като са част от туристическия продукт, защото е важно пътникът да има добро впечатление още с пристигането си, подчерта Барзов.

В заключение на разговора Катя Жекова каза, че се планират подобни онлайн срещи в редица руски региони.