Пътуването в Европа от лятото ще бъде с ковид сертификат

Категория: ТУРИЗЪМ Написана от BurgasPress News Room Посещения: 71

 

Дигиталният зелен сертификат за пътуване в ЕС ще бъде не само за ваксинирани срещу COVID-19, но и за преболедували и имащи негативен PCR тест. Това съобщи  Европейската комисия, като представи законодателно предложение за въвеждане на сертификата.

Предвижда се всички ваксинирани с препарат, одобрен в ЕС, да получават сертификата, а държавите от ЕС да имат свободата на решение дали да осигуряват облекчения за ваксинираните с препарати, за които няма европейско одобрение.

Европейската комисия предлага удостоверението за ваксинирани и преболедували коронавирус да бъде безплатно, електронно, с възможност да се разпечата и да съдържа данни за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за ковид по метода PCR или с бърз антигенен тест.

Комисията призовава Съвета на ЕС и Европейския парламент да одобрят законопроекта до лятото.

Целта е в следващите месеци удостоверенията да послужат за улесняване на пътуванията в ЕС, без притежаването на такъв документ да бъде предварително условие за пътуване. Предвижда се държавите сами да определят какви ограничения да отпадат за притежателите на удостоверение - например да не бъдат подлагани на изследване или карантина. Ако държавите решат да запазят ограниченията за всички, ще трябва да съобщят и обяснят решението си на останалите страни в ЕС и на ЕК.

 

 

Удостоверенията ще бъдат издавани на езика на държавата, която ги изготвя, и на английски език. Те ще съдържат QR-код за проверка в система, поддържана от комисията. Използването на новите документи ще бъде прекратено след като Световната здравна организация обяви край на извънредната епидемична обстановка.

ЕК допълва, че до лятото ще предложи насоки за безопасност в областта на туризма.