Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Рестарт на проекта за подпорния хотел на Алепу, новият собственик – бизнесмен от Приморско

Изненадващо, докато текат съдебните битки за законността на строителството край две защитени зони, скандалният строеж смени собственика си.

Строежът, по-известен като „подпорната стена“ над бившия Шофьорски плаж, е „замразен“ от юни миналата година. Междувременно, част от оградата е паднала, а мрежата, с която беше опакован, не е оцеляла, припомня bTV.    

Сагата тук продължава вече няколко години. Няколко пъти институциите спираха и отново разрешаваха строителството.

Държавният строителен контрол дори констатира, че строежът на Алепу не е хотел, а укрепително съоръжение. След силно обществено недоволство, прокуратурата оспори разрешителното за строеж и го обяви за нищожно.

Новият собственик на строежа е бизнесмен от Приморско, председател на Комисията по туризъм в местния общински съвет.   

Сделката по прехвърлянето е извършена в сряда, а от следващия ден компанията има ново име - „Блек сий фемили резидънс". В съобщение до медиите, от „Блавболгарстрой“ потвърдиха, че се отказват от проекта.  

„Независимо от факта, че извършените строителни дейности са напълно законосъобразни и в съответствие с одобрените проекти, последвалата негативна кампания и отрицателен обществен отзвук, водят компанията до решението да се откаже изцяло от участието си в проекта „Алепу Вилидж“, пишат от ГБС.

Новият собственик на комплекса е убеден, че строителството е законно и не само няма да навреди на природата, но дори ще й помогне.  

„За мен е изключително неприемлив вариант да се премахне това съоръжение, защото това автоматично ще активизира свлачището. Ако разгледате снимките преди да започне строителството на брегоукрепителното съоръжение и сега, ще се убедите, че в момента природата е по-защитена отколкото преди“, казва Стоян Василев.

Природозащитници настояват строежът да бъде съборен.  

„И малките деца разбраха, че това е абсурд. След като се твърди, че този проект е, за да се укрепи свлачището - да зариват укрепеното и да възстановяват терена“, категорична е Мирослава Петрова от Сдружение „Да запазим Корал“.

Рестартът на проекта изненада и местните жители.

 

„Интересен е фактът, че много бързо и рязко се сменят собствености. Там свлачище от 49-та година не е съществувало и не вярвам в тази крепостна стена, която е направена като клетка за гълъби“, коментира Христо Бардуков. А кметът на Созопол  Тихомир Янакиев призова:  

„Апелирам каквото се прави, да се прави по нормалния и законния начин“.

Строежът е „замразен“, докато не се произнесе ВАС. На втора инстанция магистратите откриха редица нарушения. 

 „А именно, че строежът е разрешен в близост до две защитени зони, че има влезли в сила три разрешения за строеж, които не могат да бъдат игнорирани и въпреки всичко е издадено ново разрешение, че първото разрешение за строеж е само за подпорна стена без хотел“, обясни наблюдаващият прокурор Христо Колев.

Оспорва се и решението на екоинспекцията в Бургас, срещу което е заведено друго дело.

„Изначално е нямало възможност без да се извърши Оценка за въздействието на околната среда да се извърши този строеж, а направен по-лекият режим - Оценка само за съответствие", допълни Колев.

От екоинспекцията отговориха, че когато приключи решението на съда, ще се съобразят с него.