Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Южното Черноморие изпреварва темповете на ваксиниране

Южното Черноморие изпреварва темповете на ваксиниране и излъчва посланието, че за гостите има здравна сигурност, както и потенциал за ваксинационен туризъм, насочен към съседните държави. Това стана ясно на среща в Бургас между министърът на туризма Стела Балтова с местната администрация, контролните органи и представители на туристическия бизнес от Южното Черноморие. Те обсъдиха готовността и предприетите действия за безпроблемното протичане на летния туристически сезон 2021. Домакин на срещата беше областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

В момента активно се работи по изработването на здравен протокол за действие в случай на установяване на заразен с COVID-19 турист. Всички се обединиха около идеята, че ваксинирането трябва да бъде приоритет и фирмена политика в туристическия сектор, а нивото на ваксинирани е "златният стандарт", който може да ни осигури пътуванията и успешен туристически сезон.

От РЗИ-Бургас съобщиха, че разполагат с 4 вида ваксини, в това число и еднодозова и всеки, който иска да се ваксинира може да избере. Има и изнесени на плажовете и на открито ваксинационни центрове. От една от най-засегнатите от COVID-19 области, в момента в област Бургас има дни без нови заразени, а броят на напълно ваксинираните надхвърля броя на заразените от началото на епидемията. Предстои проучване - безплатно тестване в областта за наличие на антитела срещу коронавирус и установяване на реалния брой преболедували и защитени.

На срещата стана ясно, че институциите си вършат работата отговорно. От полицията отчетоха трайна тенденция за намаляване на престъпността от 2019 г. насам, за сметка на оплаквания от шума и дребни хулигански прояви. Беше казано, че след изборите - от 15 юли, по Черноморието ще бъдат командировани 480 служители от вътрешността на страната в помощ на колегите им. МВР Бургас са отправили покани към Чехия, Полша и Румъния за съвместни патрули.

Повдигнат беше въпросът за сезонните работници и облекчаване на достъпа им до българския пазар на труда. Участниците в срещата поискаха съдействие и за по-бързи административни мерки за получаване на разрешения при създаване на работни места, в това число за 16-18-годишни младежи.

Сред обсъдените теми бяха зелените коридори за автобусен превоз през Румъния и Сърбия и особено транзитното преминаване на туристи от Украйна и Молдова през Румъния, облекчаване на визовата политика и други въпроси, по решаването на които активно се работи.