Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Оптимистичната прогноза за първи туристи в Слънчев бряг е след 15 май

Първите туристи по Южното Черноморие, които обикновено идват от Израел, засега все още нямат направени резервации. Оптимистичната прогноза е да посрещнем първите чуждестранни гости в Слънчев бряг след 15 май. Реално, обаче, браншът не очаква хотелите да се напълнят преди 1 юли.

11 хотела в най-големия ни туристически комплекс по Българското Черноморие - Слънчев бряг са обявени за продажба от банките, съобщава БНР. Хотелите, които се готвят да отворят през лятото, ще повишат цените на нощувките с до 15% след Нова година. Дали това ще е единственото повишение към момента никой не може да прогнозира. 

"За съжаление, ранни записвания тази година все още няма. Друга година по това време едно 30% от хотела е продаван. Хората са изключително много наплашени за втора поредна година. Изобщо не знаем дали ще има резервации въобще. Цените набъбват нагоре. Хората се страхуват, не знаят какви ще им бъдат заплатите. Много е зле с резервациите", разказа хотелиерът Румен Мончев.

Мончев споделя, че ще се опитат цените на нощувките ще бъдат повишени минимално с около 7%-10%. Но, според него, по-вероятно е да скочат с 20%-30%.

"Ще спечелят тези, които в момента си направят резервации, защото цената ще бъде ниска и неориентирана. Който иска да си направи резервация сега, защото след април - май никой не знае какви ще са цените“, съветва опитният хотелиер.

Хотелиерът Георги Тръпков е категоричен, че пазарът налага повишаването на цените за нощувките.

"Вдигнати са значително текущите разходи по отопление на обектите, на вода, климатизация. Значително скочиха цените на ред продукти. Но основното е, че електроенергията е шок като цена. Тя е три пъти над цената", споделя Тръпков. 

"Винаги има опасност новите по-високи цени на туристическите пакети да доведат до отлив на туристи. Когато е в пакет, винаги гледаме да добавим и услуга, която да тушира тази разлика в увеличението на хотелското настаняване", коментира туроператорът Яница Динева. 

И Динева потвърди, че ранни записвания няма и реално новият туристически сезон няма да започне преди 1 юни.

 От туристическия бранш очакват да има засилена рекламна кампания на страната ни в традиционни пазари като Великобритания, Германия, Русия и Полша. За хората, които ще договарят организираните туристи за летния сезон е много важно мерки, изискванията и ограничения да не се променят, както беше през първите 2 години на пандемията. За поредна година, обаче, хората от бранша са категорични, че отново ни очаква непредсказуем летен сезон.