Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Браншът настоява за Covid-19 протокол за обслужване на чуждестранни туристи

 

Управителният съвет на Бургаската регионална туристическа камара напълно подкрепя разгледания на първо гласуване от Комисията по туризъм към Народното събрание законопроект, с който да се възстанови държавната помощ към туроператорите от 35 евро на седалка за чартърни полети с капацитет не по-малко от 100 места. „Считаме, че тази мярка е една от най-необходимите в контекста на входящия туризъм, който е основен не само за Бургаска област, но и за цялото Черноморие. Също така призоваваме своевременното й приемане и въвеждане, тъй като ще благоприятства успешното планиране на сезон лято 2022 г., който скоро предстои“, казват от БРТК.

Към настоящия момент друг основен приоритет в подготовката на сезон лято 2022 г. е изготвянето, приемането и прилагането на т.нар. „Covid-19” протокол за обслужване на чуждестранни туристи на територията на Република България. Браншът многократно е апелирал отговорните институции, като Министерство на здравеопазването, Министерство на туризма и обществеността за необходимостта от този протокол, който трябва да внесе ясни правила в работата на туроператори, хотелиери, превозвачи както и техните международни партньори в контекста на пандемията от Covid-19, уточняват туроператори.

На прага на предстоящия сезон лято 2022 г. е необходимо да се обърне отново
внимание на проблема, който засяга редица заинтересовани страни в туризма, а именно – прилагането на чл. 234г. от Наказателния кодекс и неговото преразглеждане. Обслужването на туристи и клиенти с превозни средства 8+1 е съществена част в работата на хотелиери и туроператори и въведените въпросни ограничения възпрепятстват предоставянето на качествени, гъвкави и конкурентноспособни туристически услуги, алармират от туристическата камара в Бургас.