Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Облекчават мерките за влизане в България от 1 февруари

От 1 февруари в „червената" зона ще влизат държави, в които 14-дневната заболяемост е между 500 и 5000 на 100 хил. население, става ясно от заповед на здравния министър Асена Сербезова.

“Пристигащите от тези страни ще се допускат у нас при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (с PCR или антигенен тест) или на равностойни/аналогични документи”, гласи новата заповед на Министерството на здравеопазването. Досега гражданите трябваше да представят едновременно сертификат за ваксинация или преболедуване и отрицателен резултат от PCR тест.

Българските граждани и хората със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и членовете на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи, ще се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена при отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането у нас. 

Въвежда се обаче "тъмночервена" зона, в която са държавите, в които 14-дневната заболяемост е над 5000 на 100 хил. души население. В този списък от 1 февруари са Израел, Швейцария, Белгия, Дания, Португалия, Словения, Франция и др.

Пристигащите от там ще трябва да имат цифров Covid сертификат за ваксинация, за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване. Тези с бустерна могат и да не представят негативен PCR тест.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и членовете на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина. Тя ще бъде сваляна при отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Децата от 12 до 18 г., идващи от държави в „тъмночервената" зона, ще се допускат в България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС или на равностоен или аналогичен документ с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. В случай, че не представят такъв документ, ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена при представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

От 1 февруари в „тъмночервената" зона попадат Израел, Швейцария, Белгия, Дания, Португалия, Словения, Франция и др.

Правилата за пристигащите от „зелена" и „оранжева" зона остават непроменени.