Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

30% от хотелите ще продължат да дават подслон на бежанци от Украйна

30% от хотелите, в които досега имаше настанени бежанци, ще продължат да им дават подслон. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ Олена Шопова, член на Сдружение на украинските организации в България „Мати Украйна“. Тя уточни, че държавата ще продължи да подпомага тези хотелиери, но с по-ниски суми. Преди помощта беше 40 лв. на човек на ден, а вече ще е 15 лв. за легло и храна и 10 лв. – само за нощувка, обясни Шопова.

Става въпрос предимно за хотели по Черноморието. В някои от тях на бежанците се предоставя възможност да работят, ако искат.

„Например един огромен комплекс в „Албена“, където са настанени 1500 украинци, 170 от тях вече имат трудов договор. Освен това създават детски център, за да има къде майките да оставят децата си“, каза представителят на сдружение „Мати Украйна“. По думите ѝ центрове за децата на бежанците са открити и във Велико Търново и в София, а около 4000 от тях са започнали работа у нас. Много от хотелиери пък осигурявали безплатни курсове по български език на украинците.