Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Сезонът в Слънчев бряг започна по-рано, въпреки дъждовното време

В Слънчев бряг за първи път от две години се чува основно английска реч. Сезонът в курорта започна по-рано и въпреки дъждовното време по алеите има летовници.

„В сравнение с Англия е по-евтино. А и мястото е прекрасно. Били сме тук два пъти преди пандемията и се върнахме пак. Определили сме бюджет около 200 лв на ден, но не е проблем и да го надвишим, особено за забавления за децата“, казва Шанън от Нюкясъл.

Едноседмична почивка в курорта в хотел 4 звезди за двама излиза около 1400 лева.  

„Хотелът е all inclusive, което включва храна и напитки, безалкохолни. По заведенията е по-скъпо, така че няма нужда да се ходи там", разказва Станко.

„Специално при нас увеличението е минимално - около 10 %. Цената на тока ни е около 6 пъти по-висока в сравнение с преди кризата, на газта също, в същото време нашите служители очакват по-високи възнаграждения", казват от управата на хотела.

В други бази увеличението на пакетите е средно с 15-20 %, някъде може да стигне и до 40 на сто, обобщава Теодор Пастармаджиев  от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

„Туристическата индустрия не е отделна част от икономиката и неминуемо е и в нашия бизнес ефектите на цялостното поскъпване на всичко да се усетят. Между 250 и 300 лв е нощувката в двойна стая, но това е ултра all inclusive - с включени чадъри и шезлонги на плажа, всички възможни екстри, които са с денонощно хранене, денонощно обслужване на баровете и така нататък.

Хубавото в нашия бизнес е, че има много сериозна конкуренция, което при всички случаи ще даде възможност за избор на клиентите", казва Пастармаджиев.

Очакванията на бранша са умерено оптимистични – сезонът започва една идея по-добре от миналата година по това време, а има индикации, че юли и август заетостта ще е добра.