Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Очакваме 6 милиона туристи, големите морски курорти - по-подготвени за сезона

През предстоящия летен сезон се очакват между 5.5 милиона и 6 милиона чужди туристи, каза министърът на туризма Христо Проданов при откриването на летния сезон. Очаква се посещенията да са най-много от Полша, Унгария, Румъния, Германия, Великобритания, Сърбия, Чехия, Израел. 

Оптимистичната прогноза за този летен сезон е чуждестранните туристи у нас да бъдат 70% от посетилите страната ни през предпандемичната 2019-а година. Това прогнозира пред БНР Иван Грошев, председател на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм.

В сравнение с предходни сезони големите курортни комплекси, като Слънчев бряг и Златни пясъци,  изглеждат доста по-готови, с отварянето на хотелите по-рано заради бежанците, уточни Грошев.

Необходима е целенасочена комуникационна политика на България, за да могат негативните фактори от войната в Украйна да бъдат смекчени, смята Грошев. По думите му на Запад свързват Черно море със зона на военни действия и много от клиентите са предпазливи в решението си да пътуват до страната ни.

Така България се явява най-засегнатата, а държави като Гърция, Испания и Турция възстановяват много по-добре от нас своя бизнес, съпоставено с предкризисната 2019 г., а "ние сме на опашката".

Като недостатък за привличането на туристи Иван Грошев очерта отсъствието на България от "положителния информационен поток" и липсата на комуникационна стратегия, която да представя страната в положителна светлина.

В сравнение с периода преди пандемията, когато записванията са ставали 3-4 месеца по-рано, сега се правят няколко седмици преди пътуването, стана ясно от думите на Грошев.

"Записванията спрямо 2019 г. изостават, записванията спрямо 2021 г. са по-добри. Но 2021-ва едва ли трябва да ни бъде мерилото."

По-бързото възстановяване идва основно от Източна Европа, главно от Полша и от английския пазар. По-бавно се възстановява германският пазар, който е "с около 45–50% по-малко в сравнение с 2019 година".