Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Министърът на туризма в Бургас: Призовавам българите да изберат родното Черноморие

Снимка: Давид Сукнаров

Тази година броят на българите, които са избрали родното Черноморие, е останал стабилен, а изходящият туризъм бележи ръстове в размер на над 3,5 млн. пътувания извън България. Това заяви по време на визитата си в Бургас служебният министър на туризма д-р Илин Димитров. Той посочи, че българите са добри туристи и ги призова да изберат за своята почивка нашето море, пише bgtourism.bg.  

По отношение на туристическия сезон министърът на туризма посочи, че в сравнение с 2019-а спадът е с 25 %, но спрямо миналото лято има ръст в посещенията. Със 70 % повече са чартърите, които са пристигнали от март до сега в нашата страна.

Димитров припомни, че към момента ваучерите за храна могат да се ползват и за туристически услуги. Той посочи, че е необходимо само да се провери предварително дали хотелът или ресторантът имат договор с някой от операторите на ваучери.

Относно незаконно поставените от хотелиер чадъри и шезлонги на плаж в Несебър, за които бе издадена заповед за премахването им, министърът коментира, че въпросният плаж не фигурира в нито една кадастрална карта.

„Този плаж в момента, реално, го няма в нито една кадастрална карта и той е морско дъно. Ако ивицата остане пясъчната, то министерството на туризма може да поиска тя да бъде вписана като морски плаж. Нека да видим дали присъствието на този плаж ще се задържи с времето, ще направим постъпки да го включим в картата и оттам нататък да го регулираме – дали ще е охраняем, дали неохраняем, отдаден под наем и т.н. Това е един бонус от природата за гражданите на Несебър“, каза той.