Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Слънчев бряг предпочитан от туристи с лични автомобили, търсят се варианти за облекчаване на паркирането

Пандемията от ковид породи проблем с паркирането в „Слънчев бряг“. Планираният за чартърни туристи комплекс сега приема много гости с лични коли, които няма къде да ги оставят за целия престой на пребиваването си и задръстват алеите.

Проблемите с инфраструктурата, поддръжката и визията за комплекса, бяха сред водещите, които дискутираха представители на държавната, законодателната власти, граждани и бизнесмени. Те бяха поставени по време на кръгла маса там, организирана от Асоциацията „Рафаел – инфо, култура и туризъм“. Казусите не можаха да бъдат обсъдени с Община Несебър, тъй като техен представител не дойде, съобщава БНР.

Много малко са хотелите, които са планирали толкова паркоместа, посочи Елена Иванова от Съюза на собствениците. Появили са се частници, които са обособили терени в западната част на комплекса, но те повече рушат имиджа ни, поясни тя:

„С някакви леки автомобили транспортираха туристите от хотела до паркинга, защото паркингът, обикновено, е на 5-6 км и повече. Този „шатъл“ не пристига и след 1 часа позвънявания, молби, повиквания от рецепцията. Туристите стоят отвън с куфарите си и с бебетата си“, разказа тя.

Елена Иванова посочи, че се стига и до абсурд, паркингът да излиза по-скъпо от нощувката. В зона „Запад“ имало такива за по 15 лв, а паркомястото – 20 лв.

Предоставили сме част от синята зона, посочи директорът на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров. Свободните парцели, които има дружеството в западната част, могат да бъдат обявени за преотдаване единствено чрез търг, каза той и добави:

„Имаме около 7 паркинга, които са отдадени под наем, които, предполагам, че обслужват туристи именно на хотелите в „Слънчев бряг“. Ако стигнем до някакъв разговор да предоставим нашите паркинги в някаква съвместна дейност със Съюза на собствениците, можем да го коментираме, но трябва да бъде законосъобразно“, поясни Златко Димитров.

Областна администрация също ще направи проверка за подобни държавни терени, за да се мисли в посока облекчаване на паркирането за следващия сезон.